Catalunya

El Parlament recorrerà al TC per suspendre les conclusions del procés

La mesa acorda per unanimitat presentar al·legacions perquè el Tribunal reconsideri l’anul·lació de les resolucions de la comissió sobre el procés constituent

El Parlament recorrerà al TC per suspendre les conclusions del procésEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La mesa del Parlament de Catalunya va aprovar ahir presentar al·legacions al Tribunal Constitucional perquè reconsideri la suspensió de les conclusions de la comissió sobre el procés constituent, “per defensar els actes propis” de la Cambra. “No és una novetat. S’ha fet habitualment per defensar el que el Parlament fa”, va ressaltar el vicepresident primer, Lluís Corominas, després de la reunió de la mesa.

Segons Corominas, la decisió de presentar al·legacions va ser unànime entre els membres de la mesa, malgrat la discrepància del seu contingut expressada per alguns integrants, com C’s i el PSC. No obstant això, els grups amb veu però sense vot en la mesa, el PP i la CUP, es van oposar a la resolució: el PP, pel seu contingut, i la CUP perquè “no cal perdre el temps” amb l’alt tribunal.

El vicepresident segon del Parlament, José María Espejo-Saavedra (C’s), veu “lògic, normal i legítim” que es presentin al·legacions, però no comparteix el contingut perquè, al seu entendre, va haver-hi un incompliment d’una resolució prèvia del TC. En la mateixa línia es va pronunciar David Pérez (PSC), que va celebrar que la mesa accepti l’“autoritat” del Constitucional i presenti les al·legacions, però va demanar que consti en acta que consideren que es va contravenir una decisió del TC.

Des de Catalunya Sí Que Es Pot, Joan Josep Nuet va argumentar que la mesa té dret a prendre la iniciativa en un Estat amb divisió de poders: “Som poder legislatiu, i com a Parlament tenim dret a opinar, a aprovar coses i prendre acords”, va indicar. El diputat del PP Santi Rodríguez va opinar que “és contradictori que el Parlament contravingui l’explicitat pel TC i després intenti justificar-ho davant el mateix òrgan judicial.”

Les al·legacions personals de Lluís Corominas –vicepresident primer–, Anna Simó –secretària primera–, i Ramon Barrufet –secretari quart–, ressalten que l’objecte de debat d’una comissió d’estudi no pot tenir límits, que les votacions i acords adoptats com a membres de la mesa i diputats han estat avalats “sempre” pel reglament del Parlament i que les seves votacions estan emparades per la inviolabilitat parlamentària prevista a l’Estatut.

EL PDC ES QUERELLA CONTRA FERNÁNDEZ DÍAZ I DE ALFONSO

L’exalcalde de Barcelona Xavier Trias i el Partit Demòcrata Català (PDC) van presentar ahir al Tribunal Suprem una querella criminal pels delictes de violació de secrets, prevaricació i malversació de fons públics contra el ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i l’exdirector de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso. En l’escrit, asseguren que CDC és “objectiu” de “tèrboles maniobres” que presumptament tots dos van tractar durant les trobades. Apunten també el fet que, en les reunions, el ministre va ser “eloqüent”, emprant “la franca verborrea de qui es creu impune”. En la querella es demana a l’alt tribunal que investigui el contingut dels enregistraments de les converses.

tracking