Política

Rivera planteja sis condicions per donar el 'sí' a Rajoy a la investidura

El líder de Ciutadans es mostra obert a donar suport al del PP abans de la reunió que mantindran els dos mandataris avui

Rivera planteja sis condicions per donar el 'sí' a Rajoy a la investiduraAgències

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va mostrar ahir una via oberta al sí a la investidura de Mariano Rajoy com a president del govern, el dia abans de tornar a reunir-s’hi. El cap de la formació taronja, però, va proposar sis condicions de “regeneració” que han de ser negociades amb el líder del Partit Popular i, a més, va demanar que Rajoy es comprometi a fixar una data per al debat d’investidura.

Des de l’executiva de C’s es van aprovar aquestes condicions per la “preocupació” que suscita el “bloqueig institucional” que viu l’Estat espanyol des de fa 274 dies i que s’ha estès a la població. Aquests punts proposats pel cap de la formació són, de manera resumida, la prohibició que cap imputat formi part del govern o tingui un escó al parlament, l’eliminació dels aforaments i la reforma electoral sobre tres principis: llistes desbloquejades, proporcionalitat i la fi del vot sol·licitat. Els altres tres requisits proposats són acabar amb els indults per corrupció política, la limitació de mandats a vuit anys i l’obertura d’una comissió d’investigació sobre el “presumpte finançament irregular del PP”, fent referència al cas Bárcenas.

Per Rivera, la seva proposta és una petició a Rajoy per posar “la clau a la porta” del bloqueig i “prendre’s seriosament el canvi”. A més, va incidir que res del que oferia hauria de ser rebutjable per la militància del PSOE o pels seus dirigents, ja que es tracta d’un “espai mínim comú” perquè Espanya “es posi en marxa”.

En la reunió que mantindran avui, Rajoy i Rivera analitzaran aquestes condicions i per aquest motiu el líder de C’s va fer una trucada al del PP abans de la compareixença davant la premsa que va oferir ahir per informar del que proposaria. Segons la seva expressió, va ser “una mínima deferència”. També va fer èmfasi en l’actitud que ha tingut sempre el partit taronja, recordant que quan el rei Felip VI va proposar Pedro Sánchez per a la investidura, C’s va acordar més de 200 mesures. I ara, sent Rajoy qui té l’encàrrec del monarca, la disposició és la mateixa: desembussar la situació, de la qual va culpar els caps del PP i PSOE.

Davant aquests fets, Rivera va qüestionar si “de veritat no podem fer res més per Espanya?” i va exposar amb to de reflexió que “la resignació no és el camí i el fracàs no és la solució”.

Les reaccions del PP i el PSOE a l’anunci de Rivera van ser minses. Mentre que els populars es van remetre al que digui avui Rajoy després de la reunió que celebraran al Congrés a les 10 hores, els socialistes van expressar el seu respecte per les peticions del líder de Ciutadans, però van insistir que aquest moviment no els farà moure del no. Per la seva part, Units Podem va donar el seu punt de vista a les declaracions a través d’un tuit realitzat pel líder de la formació, Pablo Iglesias, que va assenyalar que “Rivera segueix les instruccions de les elits i donarà el sí a Rajoy”. Després de la reunió, es podrà conèixer quina és la posició del president en funcions vers les condicions.

EL PP REBUTJA, DE MOMENT, FIXAR UNA DATA PER A LA INVESTIDURA

El portaveu adjunt del PP al Congrés, José Antonio Bermúdez de Castro, va rebutjar que es posi una data al debat d’investidura del president del govern, Mariano Rajoy, i va demanar a la resta de forces polítiques que donin “una oportunitat al diàleg” sense fer “prejudicis” que serà “estèril”. Va afegir que “no estem parlant de dates, sinó d’objectius”, amb relació a les exigències que tant PSOE com Units Podem o Ciutadans van fer en relació amb la data per al debat d’investidura. Totes tres formacions van coincidir ahir a demanar que es declari ja una data exacta.

tracking