Espanya

Rajoy i Rivera s'obren a negociar i insten el PSOE a moure fitxa

Rajoy i Rivera s'obren a negociar i insten el PSOE a moure fitxaAgències

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Partit Popular, Mariano Rajoy, i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, van obrir una via de negociació i un “canal de comunicació permanent” de cara al futur govern i van aprofundir la seva pressió sobre el PSOE, a qui van demanar que mogués fitxa i permetés amb una abstenció que la legislatura tiri endavant.

A diferència del diàleg que va mantenir amb Pedro Sánchez dimarts, Rajoy va sortir ahir satisfet de la reunió amb Rivera, amb qui es va comprometre a seguir parlant durant els propers dies en la que van definir com una negociació “lleial, oberta i sense límits”, que segons el president en funcions del govern espanyol suposa un “primer pas” d’una “llarga caminada” cap a la investidura. Per Rajoy, el simple fet que Rivera hagi acceptat negociar “és un fet positiu”, tot i que va reconèixer que no serà un camí “fàcil ni ràpid”.

Malgrat la bona sintonia entre els dos líders polítics, Rivera no va mostrar-se disposat a moure’s de l’abstenció en una futura investidura de Rajoy. Tot i això, sí que espera que Sánchez canviï d’opinió i passi a l’abstenció també per evitar així unes terceres eleccions. El líder de Ciutadans va demanar també al president en funcions que formalitzi “al més aviat possible” la data d’investidura, debat al qual no dubta que assistirà per complir l’ordre de Felip VI.

Rajoy va definir el possible escenari d’uns tercers comicis com “una vergonya” i va negar contundentment que se sotmetria al debat d’investidura fallit només per poder pronunciar el que seria el seu primer discurs de campa­nya electoral. En aquest escenari, va insistir que si el PSOE no passa del no a l’abstenció és “impossible” que hi hagi investidura amb èxit, ni estabilitat per governar sense el “compromís” de C’s.

Per la seva part, des de la direcció socialista van rebutjar qualsevol pressió per canviar el seu vot a la investidura i van insistir que és el PP qui ha de buscar “a les dretes” la majoria que li permeti tirar el govern endavant. També van demanar a Rivera que “respecti” el seu vot com ells respecten el de Ciutadans.

tracking