Alemanya

Milers de turcs surten al carrer a Colònia per donar suport a Erdogan

La Justícia alemanya prohibeix la difusió d’un missatge en directe del president de Turquia

Milers de turcs surten al carrer a Colònia per donar suport a ErdoganEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va mostrar ahir la seva força a Alemanya dues setmanes després de l’intent de cop d’Estat amb una multitudinària concentració organitzada pels seus seguidors a la ciutat de Colònia, blindada per la policia per evitar incidents. Segons els càlculs de les forces de seguretat van ser entre 30.000 i 40.000 persones les que van acudir a la cita a la vora del Rin sota el lema Sí a la democràcia, no al cop, entre innumerables banderes turques i mentre en diferents punts de la ciutat se succeïen petites contramanifestacions.

Fins a Colònia s’hi va desplaçar ahir el ministre turc de Joventut i Esports, Suat Kilic, qui va defensar la unitat del poble turc, acusant Alemanya de tractar el seu país amb una doble raser i va denunciar els prejudicis dels mitjans alemanys. Kilic també va exigir explicacions al govern de la cancellera alemanya, Angela Merkel, per la prohibició de transmetre en pantalla gegant un missatge en directe d’Erdogan. Els organitzadors, la Unió de Demòcrates Turcs Europeus, van recórrer fins al Tribunal Constitucional la decisió. La policia va optar per la prohibició per evitar que els ànims s’escalfessin i va aconseguir el suport del Constitucional que va rebutjar el recurs ja que va considerar que no es vetava el dret a la lliure manifestació.

La decisió va ser durament criticada també des de Turquia, considerant-la “inacceptable” i retraient que en el passat s’havien permès manifestacions de suport a la guerrilla curda del PKK. En un missatge llegit des de l’escenari, Erdogan va agrair el suport dels turcs que resideixen a Alemanya després del cop d’Estat i va assegurar que el país avui és més fort.

Amb el suport dels estats federats veïns la policia va desplegar uns 2.700 agents a la ciutat, on es van celebrar diverses manifestacions de protesta per la cadena de detencions fetes per part del govern turc.

A Alemanya hi resideixen prop de tres milions de ciutadans d’origen turc i el 60% dels votants van escollir en les eleccions del passat mes de novembre el partit Justícia i Desenvolupament (AKP), la formació islamista que està liderada per Erdogan.

S'ANUNCIEN MÉS DESTITUCIONS I CONTROL A L'EXÈRCIT TURC

El president turc manté la purga dins l’exèrcit i ahir es va conèixer que ha ordenat la destitució de 1.400 alts càr­recs de l’exèrcit i ha anunciat una profunda reforma de les forces armades, que dependran directament d’ell com a president de la república. La depuració afecta, de moment, el 40 per cent de tots els generals i almiralls. Una xifra majúscula que contradiu aquella primera versió de la presidència, que parlava que el cop d’Estat només era cosa d’una fracció minúscula. A més l’exèrcit es regenerà amb personal que sortirà d’una altra acadèmia militar, el rector de la qual serà nomenat directament pel president turc. Totes les acadèmies que hi havia fins ara desapareixen gràcies a un decret d’emergència.

tracking