Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Política

El govern espanyol demana al TC obrir la via penal contra Forcadell

Considera que la presidenta del Parlament de Catalunya comet un delicte de desobediència ja que no acata la sentència en contra de la llei de desconnexió
La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell.

El govern espanyol demana al TC obrir la via penal contra Forcadell

La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell.

Agències
Actualitzada 30/07/2016 a les 06:52
El govern espanyol va demanar ahir al Tribunal Constitucional (TC) que remeti a la fiscalia per un delicte de desobediència en l’actuació de la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, per la votació del dimecres en què es va aprovar la primera llei de desconnexió del procés independentista català. Això suposa obrir la via penal davant el “desafiament institucional”. Aquest és un dels punts de l’incident d’execució que l’advocacia de l’Estat d’Espanya va presentar ahir mateix a l’alt tribunal, el qual farà un ple el dilluns per decidir quines mesures adoptaran davant el “desatacament” de la sentència i de l’aute que anul·len el procés de desconnexió aprovat pel Parlament.
Per la seva part, el govern català va respondre a l’acció presa pel central titllant d’“inadmissible l’amenaça” del govern espanyol. Va ser la consellera de la Presidència, Neus Munté, qui va transmetre el missatge, i a més va afegir que la Generalitat “no es mourà” del full de ruta sobiranista marcat. Des de Madrid, la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaria, va informar del contingut de la instància davant el “delicte” apreciat en l’actuació de Forcadell, que va ordenar el debat que va originar la votació de les conclusions per la independència. Segons va indicar la vicepresidenta, també es va demanar que l’alt tribunal faci el mateix requeriment al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i als membres del govern. A més, va advertir que l’incompliment de les decisions del Constitucional pot portar sancions d’entre 3.000 i 30.000 euros, a més de les suspensions per temps indeterminat.
Les reaccions de Forcadell no es van fer esperar i, en declaracions a TV3, va acusar l’executiu de Mariano Rajoy de pretendre “coartar la llibertat d’expressió del Parlament”. Segons el seu parer, si es dóna la seva inhabilitació, seria “profundament antidemocràtica”. A més, la presidenta de la cambra catalana argumentava que va actuar complint amb la seva obligació i amb el reglament marcat. Tant Puigdemont com Oriol Junqueras van donar el suport a Forcadell a través de Twitter i van recordar que “la democràcia està per damunt de tot, ara i sempre”.

RAJOY ES REUNIRÀ LA SETMANA QUE VE AMB SÁNCHEZ I RIVERA
El president en funcions del govern espanyol, Mariano Rajoy, es reunirà a partir de dimarts amb els líders del PSOE, Pedro Sánchez, i de Ciutadans, Albert Rivera, per tractar d’obrir una nova via de negociació amb l’objectiu de poder afrontar amb garanties una possible sessió d’investidura. Rajoy va citar Sánchez per al dimarts i Rivera per al dia següent, després de mantenir ahir una conversa telefònica amb els dos líders polítics. A més a més, el cap de l’executiu espanyol va parlar igualment amb Pablo Iglesias, a qui no va citar per reunir-se, però amb qui va tractar la temàtica de Catalunya. Tanmateix, Rajoy va mantenir la porta oberta a no sotmetre’s a la investidura en cas de no tenir garanties, tot i acceptar l’encàrrec de Felip VI.
Etiquetes
  • #1 carmen sanchez
    (30/07/16 14:25)

    Es un tema interno del estado vecino, bastante tenemos aqui para preocuparnos del extranjero

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477