Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
França

Les autoritats no troben vincles de l'atacant de Niça amb Estat Islàmic

El ministre de l’Interior assegura que els trets psicològics de Bouhlel van facilitar que es fanatitzés “d’un dia per l’altre”
Les autoritats no troben vincles de l'atacant de Niça amb Estat IslàmiLes autoritats no troben vincles de l'atacant de Niça amb Estat Islàmic

Les autoritats no troben vincles de l'atacant de Niça amb Estat Islàmic

Les autoritats no troben vincles de l'atacant de Niça amb Estat Islàmic

Efe
Actualitzada 19/07/2016 a les 07:14
Mohamed Lahouaiej Bouhlel, l’autor de la massacre de Niça, s’havia radicalitzat ràpidament i havia preparat amb antelació l’atac, però ara com ara no se li han trobat vincles amb Estat Islàmic. Així ho va reconèixer el ministre de l’Interior, Bernard Cazeneuve, qui, en tot cas, va destacar que les característiques psicològiques de l’home fan sospitar que es va fanatitzar “gairebé d’un dia per l’altre”.
El perfil ofert ahir pel fiscal de la República, François Molins, va abundar en el caràcter hiperviolent de Bouhlel, però no va resoldre els dubtes sobre com va poder passar en pocs dies de viure allunyat de la religió a convertir-se en gihadista. En aquest sentit, Molins va argumentar que “la radicalització pot ser més ràpida en ments pertorbades”.
En les dues setmanes anteriors al crim, l’individu va emmagatzemar al mòbil i a l’ordinador imatges de decapitacions de l’EI, de líders gihadistes i de la revista Charlie Hebdo, atacada el gener del 2015. De l’1 al 14 de juliol, també va buscar sures de l’Alcorà, cants religiosos i informació sobre les recents massacres a Orlando, Dallas i Magnanville –prop de París–, on un home que havia jurat lleialtat a l’EI va matar una parella de policies. En les seves cerques a Internet, d’altra banda, apareixien termes com “horribles accidents mortals”.
Tot i que no s’han trobat relacions directes de Bouhlel amb l’organització gihadista, el testimoni d’una de les sis persones sota arrest va permetre saber que el tunisià es preguntava “per què l’EI no pot tenir un territori”. Aquestes dades van portar Molins a concloure que l’acció va tenir un caràcter innegablement ter­rorista, i que havia estat concebuda amb premeditació.
Els testimonis, segons el fiscal, concorden que l’home “no practicava la religió, menjava porc i bevia alcohol, i tenia una vida sexual desenfrenada”, i que es comportava de manera “molt violenta” vers l’exdona i els fills. Solament feia vuit dies que s’havia deixat créixer la barba, la qual cosa, segons un dels detinguts, tenia un “significat religiós”.
L’atemptat té encara diverses incògnites, com la hipotètica participació d’altres persones. Cal recordar que Bouhlel va enviar un SMS a un dels arrestats, poc abans d’iniciar l’atac, en què li demanava “més armes”.
D’altra banda, Molins va informar que 74 ferits seguien hospitalitzats, dels quals 28 en estat crític. La recerca havia permès identificar fins ahir formalment 71 de les 84 víctimes mortals.

ESBRONCADA AMANUAL VALLS EN L’HOMENATGE OFICIAL A LES VÍCTIMES
Niça. El malestar de la població amb el govern per la matança de Niça, encoratjat des de l’oposició amb crítiques a les mesures de seguretat, va cristal·litzar ahir en crits i insults contra el primer ministre, Manuel Valls, durant l’homenatge a les víctimes. Algunes de les 42.000 persones congregades al passeig dels Anglesos van rebre el mandatari amb crits d’“assassí”, “dimissió” o “cabró”.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477