Política

Militars rebels perpetren un cop d'Estat i diuen que controlen Turquia

Els colpistes es fan amb el control de la seu de l’estat major, prenen l’aeroport d’Istanbul i decreten la llei marcial

Militars rebels perpetren un cop d'Estat i diuen que controlen TurquiaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Nit llarga a Turquia, amb confusió i informacions contradictòries sobre un cop d’Estat militar. El primer ministre turc, Binali Yildirim, va denunciar pels volts de les deu de la nit un cop d’Estat per part d’un grup sublevat de militars. Yildirim va assegurar que el cop no prosperaria. Una estona després, l’exèrcit va emetre un comunicat tot afirmant que controlava tot el país.

El primer ministre va fer les declaracions a la cadena de televisió NTV. Va assegurar que “hi ha probabilitat d’un aixecament militar” i va descartar que l’acció pogués tenir èxit.

A mitja tarda, segons algunes informacions, hi va haver moviment de tropes militars a la capital, Ankara, i el pas d’avions militars sobre la ciutat i sobre Istanbul. A la ciutat situada a l’estret del Bòsfor es van tallar els ponts que uneixen la zona asiàtica de la zona europea amb tanquetes als dos extrems, fet que va causar confusió i llargues retencions durant hores.

Els fets es van produir a més amb el president, Recep Tayyip Erdogan, de vacances. L’alcalde d’Ankara va demanar als ciutadans, a través de les xarxes socials, que sortissin als carrers per protestar contra el cop. Unes xarxes que, precisament, pels volts de les deu de la nit van deixar de funcionar a tot el país.

Amb el pas de la nit, les informacions van anar donant credibilitat al cop. Els colpistes van prendre amb tancs els edificis de la televisió nacional i l’aeroport, un dels principals d’Europa i que va cancel·lar tots els vols, amb milers de turistes i persones a l’interior. Algunes informacions fins i tot apuntaven que s’haurien tancat les fronteres.

També es van fer amb el control de la seu de l’estat major, on hi hauria hagut un intercanvi de trets, amb helicòpters inclosos, i van prendre com a ostatge el cap, Hulusi Akar. Posteriorment van entrar armats a la seu del Partit de la Justícia i el Desenvolupament del president Erdogan a Istanbul. Finalment van decretar un toc de queda a tot el país i l’aplicació de la llei marcial.

En un comunicat van assegurar tenir el control de tot el país i que perpetraven el cop per “restaurar la democràcia, els drets humans i les llibertats i el funcionament de les lleis que van ser malmeses”, i van assegurar que tots els acords internacionals es mantindrien vigents i que “esperem que les bones relacions amb tots els països continuaran”.

Al tancament d’aquesta edició, el president Erdogan va demanar a la població que sortís del país a protestar per la situació –en contra de la llei marcial decretada per l’exèrcit–, a través d’una conversa telefònica amb la cadena CNN Türk que va realitzar mostrant-se en imatges en format selfie. Erdogan va parlar d’un “intent de cop d’Estat per part d’una minoria de l’exèrcit”. Va assegurar que els colpistes formaven part d’una minoria i d’una “estructura paral·lela” a l’Estat turc. “Faré tot el que sigui per mantenir l’ordre constitucional”, va exclamar, a la vegada que donaria “la resposta que es mereixen” als colpistes.

El Govern d’Andorra va emetre poc abans de les dotze de la nit una nota a Twitter on demanava als “andorrans/residents que es trobin a Turquia que romanguin als seus hotels/allotjaments i que contactin al +376 324 292”. Es tracta d’un comunicat en la mateixa línia de l’expressat per les ambaixades francesa i espanyola a Istanbul. Líders internacionals van demanar tranquil·litat i respecte a les lleis.

tracking