França

Un Hollande impopular defensa el mandat i preveu repetir candidatura

Un Hollande impopular defensa el mandat i preveu repetir candidatura

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

François Hollande es va esforçar ahir a defensar les fites del seu mandat i, en particular, les millores en ocupació que espera en els nou mesos que li queden com a president de França, amb la vista posada a tornar a presentar la seva candidatura el 2017, malgrat la impopularitat que arrossega.

Hollande, que va ser sotmès a la tradicional entrevista televisada amb motiu de la festa nacional francesa, va optar per deixar en suspens l’última crisi interna al govern, motivada per les ambicions presidencials del seu ministre d’Economia, Emmanuel Macron. Es va limitar a advertir que hi ha “dues regles” que ha de respectar per seguir al govern: “la solidaritat i l’esperit d’equip”, i també lliurar-se a temps complet a la cartera que té encomanada fins al final, i sense que prevalgui l’ambició personal “i encara menys presidencial”.

El cap de l’Estat tampoc va poder de lliurar-se d’una altra pedra que li acaba d’entrar a la sabata, les revelacions sobre els gairebé 10.000 euros de diners públics que es destinen cada mes per pagar al seu perruquer. Hollande es va defensar fent valer que des que és president les despeses del seu gabinet han passat de 109 milions d’euros amb el seu predecessor, Nicolas Sarkozy, el 2012, a 100 milions anuals. I, a més, que ell mateix va decidir abaixar-se el sou en un 30%.

També va estar a la defensiva sobre la reforma laboral, de la qual sap que ha generat molta animadversió, en admetre que “potser va haver-hi una mala presentació inicial”. Tot i així, va afirmar, les vagues i les manifestacions que s’han organitzat des del febrer per forçar la seva retirada no han paralitzat el país. Hollande va insistir que la llei, que hauria de ser aprovada el dia 20 de forma definitiva pel parlament, s’aplicarà “immediatament”, i va recordar que permetrà acords d’empresa com ara el de competitivitat, que ha subscrit el grup automobilístic PSA Peugeot Citroën amb la majoria dels sindicats, i que preveu un miler de contractes indefinits.

El mandatari va repetir la idea que “les coses van millor” perquè s’ha restablert el creixement econòmic, encara que sense tirar les campanes al vol ja que la situació podria deteriorar-se si no s’actua, en particular pels possibles efectes adversos del Brexit. En relació amb això, Hollande va confirmar la intenció de presentar una sèrie d’iniciatives de rellançament del projecte europeu, les quals s’han concertat en particular amb la cancellera Angela Merkel.

Fronteres i seguretat a la UE

El president gal també va avançar que l’objectiu primer de les propostes que presentarà la setmana vinent a diverses capitals del vell continent és “la protecció dels europeus”. Les tres iniciatives són reforçar la protecció de les fronteres europees i la seguretat a l’interior; duplicar en els propers cinc anys les inversions del conegut com a pla Juncker, i dotar a la zona euro d’un pressupost propi i un govern.

Hollande, que va confirmar que l’estat d’emergència decretat a França després dels atemptats gihadistes del 13 de novembre s’aixecarà a partir del dia 26, va presidir al matí la desfilada del 14 de juliol, que commemora l’inici de la Revolució francesa del 1789. En el marc d’aquesta parada militar es va anunciar que França enviarà més consellers militars a l’Iraq per combatre el grup Estat Islàmic (EI) i que es posarà fi a l’octubre a la missió a la República Centreafricana.

tracking