França

El govern evita per segona vegada sotmetre al vot la reforma laboral

L’executiu de Valls recorre novament a l’article 49.3 de la Constitució per evitar que l’Assemblea Nacional es pronunciï sobre el text

El govern evita per segona vegada sotmetre al vot la reforma laboralEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern francès va evitar ahir per segona vegada sotmetre a votació a l’Assemblea Nacional el seu polèmic projecte de llei de reforma laboral, contestat als car­rers per milers de persones en una nova jornada de mobilització nacional. La falta de suports amb els quals compta aquest pla va fer que l’executiu recorregués de nou a l’article 49.3 de la Constitució en una acalorada però breu sessió parlamentària, en la qual el grup conservador dels Republicans va abandonar l’hemicicle després d’anunciar-se la mesura.

En al·lusió a la dreta i als dissidents d’esquerres, el primer ministre francès, Manuel Valls, va lamentar l’existència d’“una aliança de conservadors i immobilistes” que no vol canviar res, i va al·legar que el text ha estat objecte d’una “àmplia concertació”. “El govern té la determinació d’avançar perquè l’estratègia dels uns i els altres, a menys d’un any de les presidencials, no ha de bloquejar el país”, va dir sobre un projecte que, en la seva opinió, busca que França sigui més forta enfront de la competència internacional i que els treballadors estiguin més protegits.

La reforma quedarà aprovada a l’Assemblea tret que l’oposició introdueixi en les 24 hores següents una moció de censura, quelcom que els diputats conservadors ja han avançat que no es plantegen fer. Els opositors d’esquerres tenen difícil reunir les 58 signatures requerides per obrir el procés, i els socialistes dissidents han estat amenaçats amb l’expulsió del seu partit en cas de plantejar-se aquesta possibilitat. Al maig, la moció presentada pels Republicans i el centrista Unió de Demòcrates i Independents va tenir el suport de 246 dels 288 diputats necessaris, per la qual cosa no va tirar endavant, i els socialistes es van quedar a dues firmes de presentar la seva. En cas que en aquesta ocasió no hi hagi mocions, el text anirà al Senat per a una segona lectura i, si hi ha discrepàncies, passarà de nou a l’Assemblea per a la seva votació definitiva, on l’executiu podria servir-se un altre cop de l’article.

L’oposició ciutadana va quedar reflectida ahir en la dotzena mobilització nacional des del febrer. 45.000 persones van manifestar-se a la capital francesa, en una protesta que no va arribar a les xifres de marxes anteriors.

MENYS AFECTACIÓ A VUELING TOT I LA VAGA DE CONTROLADORS

La decisió de Vueling d’avisar els viatgers dels vols cancel·lats arran la vaga de controladors francesos va evitar que es repetissin les llargues cues dels últims dies als mostradors de l’aerolínia al Prat. Amb motiu de la protesta a França, es van cancel·lar 32 vols amb origen o destinació Barcelona, 18 dels quals eren de Vueling. Dels 32 vols, 20 eren a aeroports francesos, i la resta, 12, connectaven amb altres països europeus, però havien de sobrevolar França. La resta de vols amb destinació a França, 80, i Europa, 562, van poder operar amb relativa normalitat. Vueling, mentrestant, va presentar el pla de contingència exigit per Foment, on preveu més aeronaus i la cancel·lació anticipada dels desplaçaments.

tracking