Terrorisme

Turquia assenyala Estat Islàmic com a possible autor de l'atemptat

Les tres explosions, provocades per tres suïcides, deixen 41 morts, 13 dels quals estrangers, i un balanç de 239 ferit

Turquia assenyala Estat Islàmic com a possible autor de l'atemptatAgències

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Nova tragèdia que sacseja Europa. Dimarts al vespre, tres suïcides van atemptar a l’aeroport Atatürk d’Istanbul amb tres explosions que van deixar 41 morts, 10 dels quals eren estrangers i tres més amb doble nacionalitat, i la xifra de 239 ferits. D’aquells que van necessitar atenció mèdica i ser traslladats a l’hospital amb una de les més de 50 ambulàncies que es van desplaçar al lloc dels fets, 109 ja havien estat donats d’alta ahir a la nit.

Els fets van succeir pels volts de les deu, hora local, quan dos dels suïcides es disposaven a passar el control de seguretat. Un d’ells va obrir foc amb un kalàixnikov i els agents van respondre amb trets per abatre els terroristes, que tot i això van aconseguir accionar els explosius. El tercer suïcida que formava part del grup va atemptar des de l’aparcament.

En una roda de premsa oferta en directe per la televisió, el primer ministre de Turquia, Binali Yildirim, apuntava al gihadista Estat Islàmic ISIS com a possible autor dels atemptats. Malgrat les primeres indicacions, encara s’estava investigant què va passar ja que ningú havia assumit l’autoria de l’atemptat. A més, el líder turc va negar en aquesta emissió que hi hagués hagut errors de seguretat i va recordar que l’atac va ser “el més greu” perquè els ter­roristes portaven armes automàtiques.

També va aprofitar per desmentir el rumor que un dels assaltants hagués fugit, però va dir que s’investiguen totes les possibilitats. “Hi ha una amenaça global i l’objectiu és matar gent innocent. La lluita contra el terrorisme ha de ser assumida per tots”, va comentar Yildirim, que va destacar que “és significatiu que aquest atac s’hagi realitzat precisament quan estem normalitzant les relacions amb els nostres veïns”. Durant tota la jornada d’ahir es va produir una allau de laments de personalitats polítiques que condemnaven l’atemptat i encoratjaven a lluitar contra el terrorisme.

Al matí, però, després de cinc hores tancat, l’aeroport Atatürk va començar a operar i va reprendre la normalitat a mesura que passava el dia, malgrat algunes cancel·lacions de vols. Tot i això, els turcs afronten moments difícils per assumir un atemptat que els deixa més tocats.

LA INTEL·LIGÈNCIA TURCA VA ALERTAR D'UN ATEMPTAT AQUEST MES

Els serveis d’intel·ligència de Turquia van avisar aquest mateix mes les forces de seguretat d’un suposat pla del grup terrorista d’Estat Islàmic per atemptar contra l’aeroport d’Atatürk, el principal aeròdrom d’Istanbul, segons fonts citades per la cadena de televisió CNN Turk. Malgrat aquestes informacions, cap institució ho va confirmar de manera oficial. Cap grup ha reivindicat l’autoria d’aquest atac comès per tres suïcides, però a Turquia tenen el convenciment que és l’ISIS qui està darrere de l’atemptat. Les investigacions se centren de moment a esclarir la identitat i l’origen dels ter­roristes, de qui només s’ha pogut confirmar que són homes i que van arribar en taxi, el conductor del qual ja va ser interrogat.

tracking