Catalunya

La meitat del secretariat de la CUP dimiteix per diferències internes

Sis dels quinze integrants de l’executiva pleguen per la estratègia “inoperant” de l’organització en el procés sobiranista

La meitat del secretariat de la CUP dimiteix per diferències internesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sis dels quinze membres del secretariat nacional de la CUP van dimitir ahir en desacord amb l’estratègia “inoperant” de la formació en el procés sobiranista, amb “actituds sectàries i maquiavèl·liques” de la direcció actual, la qual cosa ha allunyat el partit de l’“estratègia independentista”. En concret, han fet el pas de dimitir Ester Rocabayera, Guim Pros, Joel Jové, Omar Diatta, Roger Castellanos i Tomàs Sayes, membres o simpatitzants del corrent cupaire Poble Lliure, a través d’una carta oberta a la militància que obre una crisi interna en el partit antisistema, clau per conformar amb Junts pel Sí una majoria al Parlament.

En la missiva, els càrrecs sortints, propers al corrent més procliu a investir Artur Mas i a permetre la tramitació dels pressupostos per no posar en perill el procés, subratllen que fa falta un “canvi real del funcionament de l’organització”. Sota el títol Recuperem el fil de la història: recuperem credibilitat i coherència la carta subratlla que davant la “tensa situació” a la CUP, prenen aquesta “decisió difícil però necessària per garantir” que el partit “torni a ser un projecte netament democràtic, transparent i assembleari”.

En la seva opinió, en aquest moment “de rellevància històrica”, la CUP no es pot permetre “cap pas en fals”, de manera que “hem de ser acurats i caminem ferms però amb cautela, sabent que les conseqüències dels nostres errors poden afectar directament l’emancipació social i nacional”. Una de les crítiques incloses a la carta va dirigida a la “deriva estètica de bona part de l’acció política” de la CUP, que ha provocat “perilloses vacil·lacions estratègiques” des de l’inici de la legislatura. Al seu judici, la CUP havia de ser “garantia i accelerador del procés independentista”, però el veto primer a la investidura de Mas i més tard als pressupostos “ens allunyen d’aquesta estratègia”.

L’executiva de la formació va respondre al comunicat assegurant que ja s’han iniciat els tràmits per fer efectiva una renovació del secretariat nacional, tot lamentant que, en una reunió convocada dilluns passat, hi va haver algunes absències significatives, entre les quals les dels sis dimissionaris.

LA GENERALITAT VOL RECUPERAR DOS IMPOSTOS SUSPESOS PEL TC

La Generalitat de Catalunya té previst impulsar abans del 31 de juliol un conjunt d’iniciatives legislatives en matèria fiscal per recuperar els impostos propis derogats pel Tribunal Constitucional: l’impost sobre els dipòsits a les entitats de crèdit i l’impost sobre la producció d’energia d’origen nuclear. L’alt tribunal espanyol va anul·lar la llei catalana que regulava l’impost sobre els dipòsits de les entitats de crèdit, en considerar que la norma va crear un tribut amb característiques idèntiques a un d’estatal, la qual cosa contravé la Constitució. Una reflexió similar va fer respecte a la taxa sobre combustible nuclear, ja que va veure “coincidències substancials” amb l’impost estatal que grava aquest producte.

tracking