TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

orlando

Primeres investigacions sobre la matança d'Orlando

Primeres investigacions sobre la matança d'Orlando
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les primeres investigacions sobre la matança de mig centenar de persones en una discoteca gai a Orlando (centre de Florida, EUA) han revelati possibles nexes entre el seu autor, que va ser investigat dues vegades, i grups terroristes.

Menys de 24 hores després de la matança a la discoteca Pulse, freqüentada per homosexuals, lesbianes, bisexuals i transsexuals, l'FBI va donar a conèixer algunes dades d'Omar Mir Seddique Mateen, de 29 anys i nacionalitat nord-americana, que va morir en el mateix lloc del tiroteig per trets de la policia.

Alhora es van conèixer les identitats de set de les 50 víctimes mortals d'aquest "acte de terrorisme i odi" com l'haqualificatel president dels EUA, Barack Obama.Es tracta dels primers identificats i les famílies dels quals ja van ser notificades. Els seus noms són Edward Sotomayor Jr., Stanley Almodóvar III, Luis Omar Ocasio-Capo, Juan Ramón Guerrero, Eric Iván Ortiz-Rivera, Peter O. González-Creu i Luis S. Vielma.

La discotecaPulsehavia organitzat per a dissabte una Nit llatina, dedicada a ritmes com bachata i reguetón, pel que és molt probable que un alt percentatge de les víctimes siguin hispans, una comunitat que representa el 29% de la població d'Orlando , famosa a tot el món pels seus parcs temàtics i d'atraccions.Abans de la matança Seddique Mateen, nascut a Nova York en el si d'una família d'origen afganès, va trucar al telèfon d'emergències 911 i va declarar la seva lleialtat al grup terrorista Estat Islàmic (EI), d'acord amb una informació periodística.

L'agència de notícies Amaq, vinculada als jihadistes, va subratllar en un comunicat que l'atac armat contra un club nocturn d'homosexuals a la ciutat d'Orlando "va ser perpetrat per un combatent de l'Estat Islàmic". Aquesta informació d'Amaq no va ser confirmada per fonts oficials dels Estats Units.

L'agent de l'FBI Ron Hopper ha considerat en roda de premsa que és aviat per afirmar que la matança estigui vinculada al terrorisme, però ha indicat que el presumpte autor dels trets a la discoteca va cridar l'atenció de les autoritats en 2013 per primera vegada.

Segons Hopper, per aquell temps Seddique Mateen va fer "comentaris incendiaris als seus companys de treball que van deixar entreveure les seves possibles llaços amb terroristes" i va ser entrevistat fins a dues vegades.Posteriorment, el 2014, va ser entrevistat per la seva presumpta relació amb Moner Mohammad Abusalha, un terrorista amb nacionalitat nord-americana que va morir en un atac suïcida a Síria, però es va resoldre que "el contacte va ser mínim i no va constituir una amenaça".

L'empresa de seguretat G4S ha confirmat en un comunicat que Seddique Mateen era des de 2007 un dels seus empleats, i es va declarar "commocionada" pel que ha passat.Segons G4S, el jove no estava de servei quan va perpetrar la matança i la companyia està cooperant amb les autoritats.

La família del presumpte autor de la matança també ha parlat. Segons el pare, Mir Seddique, el seu fill va quedar espantat quan fa uns dos mesos va veure dos homes fent-se petons a Miami.Aquesta pot ser la causa de la matança, que, al seu parer, "no té res a veure amb la religió".L'exdona de Seddique Mateen, que va demanar no ser identificada, ha declarat que no era una "persona estable" i que la maltractava."Em donava cops. Venia a casa i començava a pegar perquè la bugada no estava acabada o coses així", va dir al diari The Washington Post la dona, que es va casar amb ell al març de 2009 però es va separar al cap de pocs mesos.

Segons l'exdona, el presumpte assassí no va donar mai senyals d'haver-se radicalitzat, posseïa una pistola de petit calibre i treballava com a guàrdia en un centre de delinqüents juvenils.

El senador demòcrata per Florida Bill Nelson ha assenyalat, però, que la matança tindria "alguna connexió" amb el grup terrorista EI, segons ha pogut saber de personal del Comitè d'Intel·ligència del Senat a Washington, encara que va indicar que cal esperar els resultats de les investigacions per confirmar-ho.

Un grup de policies va inspeccionar i va treure avui diversos objectes d'una casa propietat d'Omar Seddique Mateen a la localitat de Fort St Lucie, a uns 180 quilòmetres d'Orlando, i també va registrar tres automòbils estacionats allà, segons va constatar Efe al lloc.

Efe va poder veure com es portaven diverses caixes i un ordinador Apple i col·locaven aquests objectes en vehicles policials.A més del mig centenar de morts, el tiroteig a la discoteca va deixar 53 ferits, alguns dels quals es troben en "estat crític", segons autoritats mèdiques d'Orlando, que van fer una crida als ciutadans per donar sang.

L'alcalde d'Orlando, Buddy Dyer, ha declarat que 39 de les 50 persones mortes com a conseqüència de la matança van morir en el local, inclòs Seddique Mateen, i les altres 11 a l'hospital.El cap del Departament de la Policia de Orlando (OPD), John Mina, va explicar com van succeir els fets.La mitjana de les 02.00 de la matinadaun oficial de policia va respondre a trets d'arma de foc dirigits contra ell pel sospitós a la afores de Pulse."El sospitós va ingressar a la discoteca on es van registrar més trets, i això va derivar en una presa d'ostatges", va explicar Mina.Va afegir que al lloc dels fets van acudir agents de diverses agències de seguretat i que cap a les 05.00 hora local es va prendre la decisió de rescatar els ostatges, de manera que un esquadró d'agents SWAT va ingressar al recinte i després d'un tiroteig va donar mort al sospitós.

D'acord amb l'alcalde Dyer, prèviament efectius d'aquest cos especialitzat van col·locar un artefacte explosiu en una de les parets de la discoteca i després un vehicle blindat va enderrocar el mur.Seddique Mateen portava un rifle d'assalt AR-15 i una pistola quan va ser abatut.Mina va dir que en l'assalt al club van participar 11 agents especials de la policia i 3 oficials de l'oficina de l'agutzil d'Orlando i que només un va quedar ferit lleument en un ull.

tracking