Catalunya

Puigdemont se sotmetrà a una qüestió de confiança al setembre

El president no té “cap interès a allargar injustificadament el mandat”, i acusa la CUP de “deslleialtat”

Puigdemont se sotmetrà a una qüestió de confiança al setembre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va anunciar ahir que al setembre que ve se sotmetrà a una qüestió de confiança al Parlament –la primera de la història de la cambra catalana–, per comprovar si disposa de prou majoria per seguir governant. El mandatari va prendre aquesta decisió un cop que l’hemicicle, amb els vots de la CUP i de la resta de l’oposició, va rebutjar l’admissió a tràmit dels pressupostos, com ja era d’esperar. Puigdemont va sol·licitar aleshores intervenir des de la tribuna d’oradors per exposar les conseqüències d’aquest bloqueig als comptes, propiciat pels qui teòricament eren els socis que havien de donar estabilitat al govern.

En un to contrariat, el president va constatar que l’executiu “ha perdut la majoria necessària” per dur a terme els seus plans i que han canviat les condicions previstes en l’acord d’estabilitat signat al gener amb la CUP. “No tinc cap interès a allargar injustificadament el mandat. Vull fer la independència”, va dir després d’acusar els cupaires de “deslleialtat”.

El president va indicar que de la qüestió de confiança servirà per saber si cal o no obrir un procés “per a unes noves eleccions”, i va justificar la decisió en el fet que no té cap garantia que la CUP compleixi en els propers mesos amb el compromís de començar a negociar els pressupostos del 2017, tal com proposava.

En resposta a l’anunci de Puigdemont, el diputat de la CUP Joan Garriga va dir que “ens sentim coresponsables però no culpables i és des de la coresponsabilitat que acceptem el repte de la qüestió de confiança”. Garriga va considerar que “els ponts no s’han trencat” i que la CUP pensa “travessar-los amb altres grups” amb els quals comparteixen “no solament l’objectiu de la independència, sinó també objectius socials”.

De la seva banda, la resta de formacions polítiques presents a la cambra –C’s, el PPC, el PSC i Catalunya Sí Que Es Pot–, van demanar al govern que es replantegi o doni per finalitzat el full de ruta sobiranista.

tracking