Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Espanya

El jutge processa Chaves i Griñán per l'afer dels ERO fraudulents

José Antonio Griñán

José Antonio Griñán

José Antonio Griñán en una imatge d'arxiu.

Efe
El jutge processa Chaves i Griñán per l'afer dels ERO fraudulents

El jutge processa Chaves i Griñán per l'afer dels ERO fraudulents

José Antonio Griñán i Manuel Chaves, en dues imatges d'arxiu

Efe
Actualitzada 02/06/2016 a les 11:36
Els expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán van ser processats ahir per un delicte de prevaricació administrativa, i en el cas del segon, també de malversació, en el cas dels ERO. La peça “política” d’aquest afer concloïa, d’aquesta manera, més de cinc anys després de l’inici de la instrucció.
El jutge Álvaro Martín ha inclòs entre els acusats els exconsellers andalusos Gaspar Zarrías, Magdalena Álvarez, José Antonio Viera, Antonio Fernández, Carmen Martínez Aguayo i Francisco Vallejo, dels quals imputa prevaricació i malversació als quatre últims. Entre els 24 processats pel magistrat del jutjat d’instrucció número 6 de Sevilla hi ha, a més, dos exviceconsellers, tres directors generals, dos secretaris generals tècnics d’Ocupació, un interventor general de la Junta i tres directors generals de l’agència pública IDEA.
Aquesta peça és la primera que es conclou dins del cas dels ERO, i aquí el jutge deixa fora dels acusats inicialment 24 exalts càrrecs, entre ells els exconsellers Antonio Ávila, Martín Soler i Manuel Recio, així com el president d’Unicaja, Braulio Medel. El procediment, que es va aplicar entre els anys 2000 i 2011, tenia per objecte “eludir l’aplicació dels procediments ordinaris i, especialment, els mecanismes de control previ de la Intervenció General de la Junta d’Andalusia”, assenyala el jutge, que considera que es van repartir de forma discrecional o arbitrària almenys 854,8 milions d’euros.
Sobre Chaves, president de la Junta del 1990 a 2009, “concorren elements suficients per sostenir, si més no indiciàriament, que coneixia la il·licitud del sistema que estava mantenint i, per tant, que no ha d’admetre’s la seva adduïda ignorància”, indica l’instructor. Per al delicte de malversació que atribueix a Griñán, el jutge marca “una fita cronològica l’any 2005”, quan la Intervenció General de la Junta va emetre un informe de l’exercici del 2003 en el qual s’indicava que “s’estava prescindint de manera total i absoluta del procediment establert” per concedir subvencions. “No era possible desconèixer els fets greus que posava en relleu l’informe ni la seva connexió amb el sistema de repartiment d’ajudes i subvencions instaurat el 2000, de manera que qui va decidir prosseguir amb la praxi instaurada ho va fer assumint totes les seves conseqüències”, assenyala el jutge.

Baixa del partit
Poc després de saber-se que els dos expresidents havien demanat la baixa com a militants del PSOE, el secretari general del partit, Pedro Sánchez, va recalcar que el codi ètic de la formació és “molt exigent”. També va assenyalar que cal “respectar el principi de presumpció d’innocència”, i va demanar “respecte” al treball dels jutges, destacant que tant Chaves com Griñán ja van assumir responsabilitats polítiques l’any passat, quan van renunciar als seus escons. Al seu torn, la presidenta andalusa, Susana Díaz, va afirmar que està convençuda que la justícia aclarirà que els expresidents són dues persones “innocents” i “honrades”.
Des del govern la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, va instar Chaves i Griñán a explicar com s’ha produït el “gran frau”, mentre la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va exigir al PSOE que doni explicacions pel processament de tots dos i que mostri la mateixa transparència que ha tingut el PP en la lluita contra la corrupció.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477