Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Japó

Obama demana des d'Hiroshima “un món sense armes nuclears”

Obama demana des d'Hiroshima “un món sense armes nuclears”

Obama demana des d'Hiroshima “un món sense armes nuclears”

Obama abraçant un dels supervivents d'Hiroshima en presència del primer ministre, Shinzo Abe.

Efe
Actualitzada 28/05/2016 a les 08:06
Barack Obama va fer ahir història en convertir-se en el primer president dels Estats Units a visitar Hiroshima, la ciutat nipona víctima de la primera bomba atòmica, on va demanar que la tragèdia mai s’oblidi. Obama va passar poc menys d’una hora al Parc de la Pau, construït a l’epicentre de l’explosió que va arrasar la ciutat i va acabar amb 140.000 vides el 6 d’agost del 1945, però la visita va estar carregada d’un enorme simbolisme.
Es tractava d’un gest molt esperat al Japó sobretot entre els hibakusha, com es coneix els supervivents de la bomba atòmica, set dels quals van assistir a la cerimònia. Com estava previst, no va haver-hi una disculpa, però el profund i elaborat discurs d’Obama, que va estar replet de referències morals, va reflexionar sobre la tragèdia i va retre homenatge a les víctimes.
“Era un matí lluminós i sense núvols. La mort va caure del cel i el món va canviar”, va dir el president en començar una al·locució pronunciada a l’aire lliure davant setanta persones, i amb les impressionants ruïnes de la cúpula Gembaku, símbol de la destrucció, de fons. Obama va parlar de “les veus de les víctimes” i va destacar la necessitat de “mantenir viva la seva memòria, perquè alimenta la nostra imaginació, ens permet canviar i ens dóna esperances sobre un futur millor”.
Abans del discurs, Obama va fer a una ofrena floral davant un monument funerari de record a les víctimes, i va visitar breument el Museu de la Pau, on es relata de manera explícita l’efecte de la bomba sobre la ciutat i els seus habitants. “Hem conegut l’agonia de la guerra. Permeteu-nos ara trobar junts la valentia per difondre la pau i aconseguir un món sense armes nuclears”, va escriure el president en el llibre de visitants.
En tot moment, Obama va estar acompanyat pel primer ministre nipó, Shinzo Abe, que va assegurar en el seu discurs que “mai haurà de repetir-se el que va succeir a Hiroshima i Nagasaki”, ciutat que va ser atacada tres dies després, també amb una bomba atòmica pels EUA, i en la qual van morir 74.000 persones.
El moment més emotiu del dia va arribar quan el president nord-americà es va apropar a saludar alguns dels supervivents. Entre ells, Sunao Tusboi, de 91 anys i en el rostre del qual encara són visibles les cremades que va patir per la bomba, qui li va dir a Obama que el seu discurs “ple de referències a la felicitat i el benestar” li havia fet “sentir més jove”, la qual cosa va fer riure el mandatari americà.

MILITARS NORD-AMERICANS
També va poder parlar amb ell Shigeaki Mori, de 79 anys, que va reconèixer que es va sentir superat per la situació, per la qual cosa Obama li va fer una abraçada afectuosa. Mori, que va aconseguir sobreviure al bombardeig sent un nen, va lluitar durant anys perquè dotze militars nord-americans que van morir a la presó a Hiroshima durant l’atac fossin reconeguts com a víctimes.
Malgrat que el Parc de la Pau va romandre tancat tot el dia per raons de seguretat, la ciutat es va bolcar amb l’esdeveniment i milers de persones es van concentrar malgrat la calor als voltants del recinte, mentre que altres van donar la benvinguda a Obama al seu pas. Abe va reconèixer que la visita era molt esperada al país, al mateix temps que va assegurar que “estreny encara més la relació d’amistat entre antics enemics”.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477