Successos

Tragèdia aèria al Mediterrani sota la sospita d'una acció terrorista

Un Airbus A320 d’EgyptAir amb 66 persones a bord cau de matinada prop de l’illa grega de Karpatos mentre fa la ruta entre París i el Caire.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un avió de la companyia egípcia EgyptAir, que cobria la ruta París-el Caire, es va estavellar la matinada d’ahir al mar Mediterrani amb 66 persones a bord per causes desconegudes, tot i que les autoritats no descarten una acció terrorista. Així, veuen més probable que el sinistre fos a causa d’un atemptat que no pas d’una fallada tècnica.

L’aparell, un Airbus A320 fabricat el 2003 i que tenia acumulades 48.000 hores de vol, va desaparèixer dels radars a les 2.45 hores, poc després d’entrar a l’espai aeri egipci, i es va precipitar a 280 quilòmetres de la costa d’aquest país, on van començar poc després les operacions de rescat. En aquesta zona, a unes 50 milles al sud-est de l’illa grega de Karpatos, les forces de rescat van trobar trossos de plàstic que podrien pertànyer a l’avió sinistrat. Segons un comunicat d’EgyptAir, les autoritats gregues van localitzar materials flotants que és probable que siguin restes de l’avió, així com algunes armilles salvavides al mar.

Tant les autoritats egípcies com les franceses, que col·laboren en la recerca, no descarten cap opció, tampoc la d’un atemptat ter­rorista. El ministre d’Aviació egipci, Sharif Fathi, va dir en una roda de premsa al Caire que la possibilitat que una acció terrorista estigui darrere de l’accident és més elevada que la d’una fallada mecànica, però va reiterar que es tracta tan sols de “suposicions”. Poc abans, el president francès, François Hollande, tampoc havia descartat cap hipòtesi. Per la seva banda, el cap del Servei Federal de Seguretat rus (FSB), Alexandr Bórtnikov, va afirmar que tot apunta a un atemptat.

A l’hora del tancament d’aquesta edició, però, no hi havia indicis clars sobre una acció ter­rorista, ni cap grup armat havia reivindicat un possible atac, malgrat l’antecedent de l’Airbus A321 de la companyia russa MetroJet, que va ser derrocat per la branca egípcia d’Estat Islàmic (EI) el passat octubre. L’aparell es va estavellar a la península egípcia del Sinaí amb 224 persones a bord i el grup radical va afirmar que va aconseguir col·locar una bomba de fabricació casolana a l’interior de l’avió abans que s’enlairés de l’aeroport de Sharm al Sheij. Així mateix, el passat mes de març, un avió d’EgyptAir va ser segrestat després de sortir d’Alexandria, i un home egipci amb explosius falsos adossats al cos va forçar la tripulació a aterrar a Xipre, on residia la seva exesposa.

En espera que es coneguin més detalls sobre les causes de l’accident d’ahir, els familiars dels ocupants de l’avió –56 passatgers, set tripulants i tres agents de seguretat– esperen respostes sobre què va passar. La majoria dels desapareguts són egipcis, 30 en total, però també hi havia 15 francesos. Els familiars d’alguns d’ells van ser portats a Egipte en un vol d’EgyptAir des de París ahir mateix a la tarda.

atenció a les famílies

A la seu dels Serveis Aeris de la companyia, a l’aeroport internacional del Caire, es va establir un centre d’atenció a les famílies, que han estat allotjades en hotels de la capital egípcia i van rebre assistència psicològica. La companyia EgyptAir va expressar les seves condolences a les famílies dels passatgers i dels tripulants, als quals va assegurar que manté informats en tot moment, al mateix temps que va demanar reiteradament precaució als mitjans de comunicació a l’hora de difondre qualsevol informació no confirmada oficialment.

tracking