Catalunya

La Generalitat afirma que no pujarà l'IRPF i descarta comicis anticipats

Munté assegura que l’executiu només preveu que els pressupostos per al 2016 tirin endavant, i confia en el suport de la CUP tot i les discrepàncies.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La portaveu de la Generalitat de Catalunya, Neus Munté, va assegurar ahir que l’executiu manté que l’actual legislatura és “excepcional”, amb una durada d’uns 18 mesos, i que no tenen previstes eleccions abans d’aquest termini. “No es preveu cap escenari d’eleccions anticipades”, va afirmar en roda de premsa després del consell executiu, on va defensar que la legislatura està consolidada i ara l’objectiu del govern és aprovar al juliol els pressupostos per al 2016. Des de l’inici del mandat, el president Carles Puigdemont va plantejar una legislatura d’uns 18 mesos amb l’objectiu de deixar Catalunya a les portes de la independència i després convocar “eleccions constituents”, i Munté va insistir que aquest pla no ha variat.

Sobre si aprovar els comptes podria afeblir el govern i qüestionar aquest mandat de 18 mesos, Munté va assegurar que l’executiu només preveu que el pressupost tiri endavant: “No ens plantegem altres escenaris”. El govern té la CUP com a soci prioritari per donar llum verd als comptes i els anticapitalistes van demanar la setmana passada uns pressupostos de “ruptura” que incloguin un augment de l’IRPF, recuperar l’impost de successions i incloure les taxes creades per la Generalitat però anul·lades pel TC. Munté va reiterar que els comptes no inclouran un augment de l’IRPF, i, malgrat aquesta discrepància, veu marge d’acord amb la CUP, a la qual va recordar que cal fer uns pressupostos ambiciosos però “realistes”.

Munté també va assegurar que no hi ha divisions dins el govern sobre l’IRPF, malgrat que el vicepresident Oriol Junqueras defensés recentment estudiar un augment a les rendes més altes, mentre que Puigdemont ho va descartar. Per a la portaveu, l’exemple que no hi ha problemes sobre aquesta qüestió és que, per segona setmana des que va esclatar la polèmica, “no s’ha tractat cap proposta d’increment de l’IRPF” al consell executiu. Així mateix, va insistir que l’objectiu segueix sent baixar l’IRPF a les rendes baixes i mitjanes, i no va descartar que els comptes del 2016 incloguin alguna mesura en aquest sentit, tot i que primer cal analitzar tot el sistema de recaptació: “Veurem en quin moment és possible”, va concloure.

POLÈMICA PER VISITA D'OTEGI AL PARLAMENT DE CATALANYA

La visita del secretari general de Sortu i principal líder de l’esquerra abertzale, Arnaldo Otegi, avui al Parlament de Catalunya, ha aixecat polseguera entre els partits. Otegi, que es reunirà amb la presidenta Carme Forcadell, participarà en la comissió d’Exteriors i Transparència, a petició de la CUP. Diputats de Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP prendran part en la comissió, mentre que la resta de grups han declinat ser-hi. El PP i Ciutadans, a més, van demanar expressament a Forcadell que no rebi Otegi. De fet, a la mateixa hora de la visita del dirigent abertzale, el PP català ha organitzat una trobada amb representants de víctimes del terrorisme perquè creu que la visita “embruta” la institució parlamentària.

tracking