TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Farmàcia

Diferències entre antisèptics

Inhibeixen la proliferació de microorganismes

Diferències entre antisèptics

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La definició de manual dels antisèptics: són aquelles substàncies que inhibeixen la proliferació de microorganismes i n’impedeix l’acció patògena sense perjudicar els organismes superiors. Podem dir que són aquelles que s’apliquen a teixits vius com la pell per reduir la possibilitat d’infecció, sèpsia o putrefacció. Els antibiòtics son aquells que destrueixen els bacteris dins del cos humà.

Tothom recorda la Mercromina, l’alcohol o l’aigua oxigenada. Però hi ha fins a 5 tipus. Començarem per la Mercromina, que conté mercurocrom. És un antisèptic que es troba en desús perquè taca moltíssim, tothom recorda els genolls vermells, cal recordar que la Mercromina no es pot aplicar conjuntament amb el iode. És efectiu en bacteris i fongs.

Un altre antisèptic que taca molt és la povidona iodada (el Betadine), i moltes vegades la gent el confon amb la Mercromina. És dels més utilitzats i serveix per a ferides obertes o petites cremades. Cal recordar que es troba contraindicat l’ús prolongat en persones amb problemes de tiroides, lactants i embarassades.

Un dels antisèptics més coneguts és l’alcohol. És molt utilitzat per a extraccions. De 70 graus s’utilitza per a pells de nens i bebès. L’únic inconvenient és que irrita la mucosa i les zones de la pell lesionades, i no és gaire recomanat per a ferides obertes.

Un altre clàssic és l’aigua oxigenada, el seu nom científic es peròxid d’hidrogen. Serveix per netejar ferides i sobretot rentats bucals, sempre s’ha de diluir amb aigua (50% aigua-50% aigua oxigenada). La seva acció òptima triga de 5 a 10 minuts. Cal evitar aplicar-lo en cavitats tancades o als ulls, tampoc es pot aplicar amb la povidona iodada.

El darrer és la chlorhexidina. El seu nom comercial més usat és la Cristalmina, i sí, el nom és molt similar a Mercromina, casualitat? D’aquest l’acció és molt ràpida, i és molt usat en ferides i cremades. També és molt utilitzat en afeccions bucals. Es pot usar en nens. És molt útil en cas de bacteris i fongs.És un producte imprescindible en qualsevol farmaciola. Si tens dubte de quin pot ser el més indicat demana més informació al teu farmacèutic.

tracking