Natació

Bernat Lomero esclata contra la federació

El nedador denuncia la FAN per no aplicar els criteris de selecció establerts per competir als Jocs del Mediterrani

Bernat Lomero durant el recent Campionat Mundial de Budapest, on va fregar el rècord d'Andorra als 50 papallona.FAN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nedador de la Federació Andorrana de Natació (FAN) Bernat Lomero va aixecar ahir la veu, de manera metafòrica, i va mostrar la seva indignació a través de les xarxes socials pel que considera un menysteniment per part de la federació.

L’afer esclata quan l’esportista del CN Lleida no entra a la llista definitiva per participar en els Jocs del Mediterrani a Orà (Algèria) que es van celebrar del 25 de juny al 5 de juliol i, en una sèrie de piulades a Twitter, Lomero lamenta que “era l’esportista millor posicionat de la federació i no obstant això no hi vaig poder participar”. El nedador exposa que “tant el meu germà [Tomàs] com jo vam traslladar al director tècnic [Alfonso Maltrana] la nostra intenció de participar en les competicions en les quals ens havíem classificat i tal com determinaven els criteris de selecció elaborats per la mateixa FAN”. Lomero afegeix que tot i haver mostrat la voluntat d’anar a Orà “es presenta una llista sense el meu germà i jo en benefici d’una tercera persona”. La llista, però, com apunta Bernat, va ser ampliada posteriorment pel Comitè Olímpic Andorrà (COA) i es va afegir Tomàs Lomero. Així, Bernat assenyala que “fets d’aquest tipus, a més de suposar un greu cop a la motivació dels esportistes, també conviden a pensar sobre l’objectivitat amb què s’apliquen els criteris de selecció”.

Aquests dards van ser recollits per fonts de la federació que, no obstant això, van declinar fer qualsevol valoració al respecte. Les fonts consultades, però, sí que van assegurar que Bernat Lomero “ja sabia que no aniria a Orà i coneixia perfectament els motius sobre per què no era seleccionat i se li van explicar”. Els esportistes de la FAN que van participar als Jocs del Mediterrani van ser, finalment, Tomàs Lomero, Patrick Pelegrina, Nàdia Tudó i Mònica Ramírez.

RECURS DE LA JURÍDICA

Els germans Lomero van presentar un recurs a la comissió jurídica esportiva contra la decisió de la FAN, segons els nedadors, de no aplicar els criteris establerts per la mateixa federació. Al recurs s’explica que, a banda del compliment de les marques mínimes fixades, els criteris establerts pel COA marcaven una “promoció de la igualtat de gènere en les delegacions” i que la selecció final dels nedadors corresponia al COA. Segons el recurs, el 10 de maig la FAN va informar Bernat Lomero dels motius de la seva no presència a Orà i que el dia 25 del mateix mes el COA va ampliar a quatre les places, introduint Tomàs Lomero “en contra del criteri de la FAN, que proposava Bernat Lomero”. El recurs, a més, insta la federació que “publiciti de manera explícita i clara i que comuniqui fefaentment la totalitat dels criteris tècnics aplicables a la selecció d’esportistes en proves internacionals”.

tracking