El VPC Andorra abandona França i jugarà a Catalunya

Després de 35 anys, l’equip tricolor abandona la lliga francesa i la propera temporada competirà a Espanya

El president del VPC, Gerard Giménez, la nova gerent, Andrea Dias, i el vicepresident, Jeannot Martinho, ahir.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Viratge de 180 graus en la trajectòria esportiva del VPC Andorra. En una decisió històrica i després de 35 anys lligat a les competicions franceses, l’equip tricolor jugarà la temporada vinent sota el paraigua de la Federació Catalana. Una determinació que ha estat l’epíleg d’una problemàtica que va començar a mitjan juliol, amb la reestructuració de la Ligue Nationale i que posava contra les cordes el VPC per un tema de llicències.

El president del VPC, Gerard Giménez, va oficialitzar ahir a Prada de Moles, a Encamp, la nova seu de l’equip, la decisió que es va prendre amb el vistiplau de la federació i que es va comunicar a la junta. El dirigent va reconèixer que “vull creure que no ens han fet fora [la Ligue Nationale], però quan van fer la nova normativa no ens van tenir en compte. És una lliga privada, d’acord, però no ens han facilitat res”. A més, Giménez va explicar que “per mantenir el lligam amb la federació francesa hem volgut mantenir, almenys, l’escola a França, però ens han dit que no podem i estem molt indignats i tristos”. En aquest sentit, el president del VPC va afegir que “això ha estat la gota que ha fet vessar el got i ens confirma que hem fet bé a l’hora de decidir marxar a jugar a Catalunya”.

L’equip, per tant, iniciarà un sistema de competició a Catalu­nya idèntic al que va jugar la temporada passada l’equip femení. Una prèvia, una primera volta, amb tots els equips d’Honor i Primera Catalana, i els millors passaran a jugar a la Divisió d’Honor, on es coneixerà el futur dels equips i quins jugaran el play-off d’ascens a la Segona Divisió espanyola. Ara, amb l’ingrés de l’equip a Espanya i enquadrat al campionat de Divisió d’Honor, el VPC tindria un any de moratòria per adaptar-s’hi, ja que en cas d’ascens, a la Segona espanyola, es trobaria amb una problemàtica similar a l’actual a França pel que fa a la normativa. Giménez va comentar que “a Catalunya no hi ha cap restricció i podem anar amb l’equip tranquil, però l’any que ve, si pugem, a l’alineació de l’equip hi hauria d’haver vuit fitxes espanyoles o de formació”. Tot i això, va exposar que “hem de parlar amb el nou president de la federació espanyola [Juan Carlos Martín, Hansen] perquè hi ha una llei que empara tots els andorrans que juguin a Catalu­nya, la Llei Bosman, per la qual tots els jugadors europeus són considerats espanyols pel que fa a les llicències”. En qualsevol cas, Giménez va indicar que “tenim el marge d’un any, no com ara que ens ho han dit fa un mes”, amb referència a la decisió de la federació francesa.

Negociacions sense èxit

Des del primer moment, la cúpula del VPC ha intentat posar fil a l’agulla per resoldre la situació i mantenir-se a França. Un cop coneguda la reestructuració de categories i la negativa de la federació gal·la a atendre les especificitats d’Andorra, es van iniciar converses, fins i tot amb intents de caire diplomàtic, sense èxit, davant la inflexibilitat de la Ligue Nationale. “Tots hem fet el màxim per intentar seguir a França. Si ens ho haguessin dit al desembre seria diferent i ens hauríem pogut moure, però ha estat una decisió forçada perquè comencem dilluns la pretemporada i ja no ens podíem esperar més”, va exposar Giménez.

Amb la reestructuració de les categories realitzades per la federació francesa, els VPC passava a disputar la Regional 1 i no la Divisió d’Honor. El sistema francès de llicències inclou la A, per als gals, la B, per als europeus, i la C, per als extracomunitaris. El problema arribava que amb el canvi de categoria només es podien alinear dos jugadors B o un B i un C, però els andorrans no són considerats francesos a nivell de llicència A (poden arribar a tenir-la amb cinc anys seguits de residència), sinó com a B.

CRONOLOGIA

15/07/2022

Canvi de normativa

La reestructuració de categories a la Ligue Nationale posa contra les cordes el VPC pel nou criteri de llicències.

16/07/2022

Ajuda diplomàtica

El Govern i l’ambaixada intercedeixen per tal que la federació francesa entengui les especificitats d’Andorra.

28/07/2022

França, inflexible

La federació gal·la no cedeix i insta el VPC “a acatar la nova reglamentació”.

01/08/2022

Decisió presa

La junta del VPC aprova la marxa de l’equip a Espanya.

tracking