Curses de resistència

Viain i Gentle s'emporten l'Ironman 70.3

Simon Viain, en categoria masculina, i Ashleigh Gentle, en la femenina, s’emporten l’Ironman 70.3

El guanyador, el francès Simon Viain, entrant ahir a la meta del Parc Central, amb un crono de 4h24'19”.Ivan Álvarez

El francès Simon Viain i l’australiana Ashleigh Gentle van ser els grans dominadors de l’Ironman 70.3, la prova que va abaixar ahir el teló a la segona edició de l’Andorra Multisport Festival. Malgrat les altes temperatures, uns 800 dorsals de 20 nacionalitats diferents van competir en una exigent cursa que es va destapar ben d’hora al llac d'Engolasters, punt de partida de l’Ironman, per fer 1.900 metres nedant.

La prova va començar bé per a l’australià Josh Amberger, que va resoldre la secció de natació en tan sols 23’29” minuts, retallant un minut exacte a Viain. Amberger, però, va anar perdent pistonada a sobre de la bicicleta en les dures pujades al Coll d'Ordino, arribant a perdre el lideratge al voltant del quilòmetre 60 i finalitzant la secció de bicicleta en tercera posició. Jordi Montraveta va ser el gran líder en el segment ciclista i, malgrat haver sortit de l’aigua en setena posició, es va acabar situant a més d’un minut de Viain i a 2’17” d'Amberger. En la tercera secció, una mitja marató amb arribada al Parc Central, Viain i Montraveta van mantenir una aferrissada lluita pels carrers d’Andorra la Vella, en la qual el francès va acabar retallant gairebé dos minuts al català. Darrere seu, va arribar l’italià Gregory Barnaby, que va mantenir un ritme molt constant al llarg de tota la prova i va completar el podi. “Ha estat una prova molt dura i molt difícil i, sincerament, no esperava guanyar-la. Això ho fa més especial i estic molt satisfet”, va comentar el guanyador, Simon Viain. El millor andorrà va ser Àlex Saura, que va finalitzar en 25a posició, amb un crono de 5h14’07”. “Estic molt content perquè tampoc no afrontava l’Ironman amb la idea de fer un temps concret. Venia a gaudir perquè feia tres anys que no feia un triatló i era el moment de tornar a començar”.

En categoria femenina no hi va haver cap sorpresa per a la gran favorita, Ashleig Gentle, que va saber mantenir un coixí de seguretat respecte de la segona classificada, l’estatunidenca Amy Cymerman, al llarg de tot el triatló. Gentle ja retallava pràcticament dos minuts a la triatleta americana quan va sortir de l’aigua i a mesura que avançava la prova va anant guanyant temps. Durant la secció de bicicleta, es va situar en segona posició la francesa Jeanne Collonge, però no va poder mantenir el fort ritme a l’última etapa. Gentle, que s’ha estat entrenant a Andorra els tres darrers mesos, va explicar que, tot i la superioritat, “ha estat ben complicat guanyar”, i va destacar “el circuit, molt bonic” i la possibilitat de gaudir del paisatge del país. A més, la guanyadora va fer un temps molt destacat, baixant de cinc hores (4h53’42”) i va afegir que “és un crono fantàstic tenint en compte la duresa de la prova”.

Un retorn de més de 7 milions

L’Ironman 70.3 va posar el punt final a l’Andorra Multisport Festival, que ha tingut gairebé 3.000 participants. El Secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert, va destacar que “enguany s’ha notat molt no tenir cap tipus de restricció per la Covid i l’ambient ha estat fantàstic, així com la participació”. Qüestionat per la primera lectura del possible impacte econòmic que ha pogut tenir el Multisport, Galabert va comentar que “segur que haurem d’afinar i encara ens hem de seure amb comuns i diferents actors per analitzar-ho, però creiem que l’impacte directe serà al voltant de 7-8 milions d’euros”. Finalment, el director regional d’Ironman a Andorra, Espanya, Itàlia i Portugal, Agustí Pérez, va afirmar que “l’Ironman 70.3 Andorra és el final de festa més especial que podíem esperar”. En aquest sentit, va recordar que “han estat dues setmanes amb proves de primer nivell que han portat al Principat milers d’atletes de tots els països amb les proves de trail, MTB i ciclisme de carretera”.