La Copa del Món torna a casa

La Copa del Món torna a Andorra després dels dos anys d’aturada obligatòria per la pandèmia

Un moment de la presentació de la prova, ahir, que torna a Vallnord després de dos anys per la pandèmia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Copa del Món de BTT de Vallnord, que tindrà lloc del 12 al 17 de juliol i després de dos anys d’absència obligada per l’esclat de la pandèmia, va donar ahir el tret de sortida a l’edició del 2022 amb la presentació oficial. L’organització ha pressupostat un retorn econòmic per al país de més de cinc milions d’euros i uns 50.000 visitants durant les jornades de la competició.

Així ho va exposar el director de Vallnord-Pal Arinsal, Josep Marticella, que va afegir que l’organització ha centrat la planificació de la present Copa del Món al voltant de tres eixos; la seguretat, amb la creació d’un centre de coordinació amb Protecció Civil, el Cecor, la digitalització i tecnologia, amb el seguiment de la cursa a l’instant, i la sostenibilitat. El cap de Govern, Xavier Espot, va explicar que “cada cop s’intenta superar el llistó que es va posar en l’anterior edició i s’incorporen novetats i millores”. Em aquest sentit, Espot va afegir que “tenim l’obligació i la convicció de seguir fomentant esdeveniments com aquest que, en definitiva, aposten pel país com un destí esportiu i per la diversificació de l’aposta turística”. A més, va destacar que la Massana, i Andorra en conjunt, “ha sabut consolidar-se com un referent mundial al món de l’elit de la BTT”. A la prova hi participaran 805 riders de 47 països diferents, cinc d’ells andorrans. En la disciplina de descens (DHI) ho faran els júniors Arnau Graslaub –recent campió de Catalunya– i Àlex Iscla i en cross-country (XCO) competiran Stefan Ancion i Kilian Folguera (sub 23) i en elit, Xavi Jové. L’estació rebrà les proves de short track (XCC) –de 1,1 quilòmetres–, amb les finals divendres 15 de juliol, les de descens (DHI) –amb un nou traçat de 2,1 quilòmetres– tindran lloc dissabte i finalment, les finals de cross-country (XCO) –quatre quilòmetres i amb la presència de medallistes olímpics–, que tancarà la Copa del Món, diumenge.

Canvis en els traçats

La gran novetat de la present edició de la cita andorrana seran els canvis en alguns aspectes del traçat. Així, destaca la modificació completa del circuit de descens, amb protagonisme per la zona del Cubil i la voluntat d’apropar encara més la Copa del Món a la gent. S’anul·la, per tant, la sortida a la Caubella i la tradicional arribada a la zona del Prat de la Ribera, a la Massana, però s’intentarà replicar-la amb l’arribada al telecadira. Allà s’hi muntarà un escenari que es mantindrà per a les proves de la Copa del Món del 2023 i el Mundial del 2024, ambdues cites a Andorra absolutament confirmades. “Totes les proves es faran a dalt a l’estació. El descens sortirà des del pic del Cubil fins a la zona de Fontanals [la del telecadira] i acostarem el circuit de cross-country a l’àrea del pàdoc”, va exposar Josep Marticella. Els 50.000 visitants que s’esperen durant les tres jornades de la Copa del Món i el retorn de més de cinc milions d’euros superen les xifres que es van obtenir durant la darrera edició abans de l’aturada per la crisi sanitària. El 2019 es van registrar uns 44.000 visitants i l’impacte econòmic que va suposar va ser d’uns 4,5 milions d’euros.

Activitats per a tots

Però la Copa del Món no està pensada únicament per als riders i els responsables de Vallnord ampliaran l’oferta amb diferents activitats. Una de les parts es basarà en l’aspecte solidari i es farà amb l’activitat Open Cycling, un calendari definit de classes d’spining en què totes les inscripcions aniran destinades a l’associació Autea.

Josep Marticella es dirigeix al cap de Govern, Xavier Espot, durant la presentació d'ahir de la Copa del Món de BTT.

tracking