Olimpisme

Catalunya vol Andorra dins la candidatura als Jocs

La consellera d’Acció Exterior catalana considera el Principat “un soci imprescindible” per a un projecte com la candidatura olímpica

Irineu Esteve, en una prova dels Jocs Olímpics d'hivern de Pyeongchang.MICHEL COTTIN / Agence Zoom

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, Victòria Alsina, va mostrar la predisposició que Andorra formi part de la candidatura olímpica Barcelona-Pirineus pels Jocs d’hivern del 2030, en una entrevista al Diari. Tot i que les converses entre la Generalitat i el Govern van arrencar fa més de tres anys (encara sota la presidència de Toni Martí) i que hi ha hagut bona predisposició de la Generalitat en diverses ocasions, és el primer cop que un membre de l’executiu català obre la porta de manera directa a l’opció de que el Principat formi part de la candidatura. Alsina va manifestar que “Andorra és un soci imprescindible en un projecte d’envergadura com serà aquest si es confirma la candidatura”, i va afegir que “és un país de muntanya com demostra que s’acolliran les finals de la Copa del Món d’esquí alpí l’any vinent, i té un nivell d’infraestructura econòmica i hotelera que és necessària per al bon funcionament i per al projecte que suposa la candidatura olímpica per al 2030”.

Però més enllà d’aquests aspectes, la consellera d’Acció Exterior de la Generalitat va destacar que la candidatura per als Jocs d’hivern del 2030 “és un projecte de transformació dels Pirineus per posar-los al món, per lluitar contra el despoblament i per treballar per la sostenibilitat”. Alsina va assenyalar també que “ha de ser un projecte de col·laboració transfronterera entre Catalunya i Andorra, el Govern anterior i l’actual havien mostrat interès a formar part de la candidatura, i nosaltres en faríem una bona valoració i seria ideal que poguéssim treballar plegats”, i va cloure que “qualsevol projecte que posi el Pirineu en valor serà un projecte que trobi el suport del govern de Catalunya, i crec que un projecte transformador del Pirineu com aquest no pot fer-se sense Andorra”.

Tot i que la impulsora de la candidatura sigui Catalunya, qui l’acaba presentant oficialment davant del COI (Comitè Olímpic Internacional) és el COE (Comitè Olímpic Espanyol), i en aquest sentit, la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va reconèixer la setmana passada al Consell General que encara no hi ha hagut converses amb aquest estament, ni tampoc amb l’Aragó, que, en principi, sí que formaria part de la candidatura pirinenca. Pel que fa al COA (Comitè Olímpic Andorrà), el president de l’ens, Jaume Martí, va explicar al Diari que n’havia parlat amb Alejandro Blanco (el seu homòleg al COA) feia uns sis mesos, i que la idea amb la qual treballava el comitè espanyol era la d’una candidatura formada per Catalunya i l’Aragó.

EL COI CONFIRMA ANDORRA COM A SEU DELS JOCS DELS PETITS ESTATS DEL 2025

El Comitè Olímpic Internacional (COI) va confirmar de manera oficial el Principat com a seu dels Jocs dels Petits Estats d’Europa del 2025. Andorra havia d’acollir l’edició del 2021, però degut a la pandèmia es va optar per ajornar-los. La següent data possible era el 2023, però ja estaven adjudicats a Malta i per això des del COA es va optar per demanar acollir la cita del 2025, un extrem que va quedar ja confirmat després del vistiplau del COI. El patronat de la Fundació dels Jocs dels Petits Estats va reunir-se ahir amb la participació del cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i properament es formalitzarà el comitè organitzador.

tracking