instal·lacions

Tram final per iniciar el Cramea

La preparació del centre d’entrenament en alçada enceta l’última part abans d’iniciar les obres

Recreació del projecte del Cramea a les antigues instal·lacions de Sud Radio, al port d'Envalira.BOMOSA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’inici de les obres del Cramea (Centre residencial en alçada medicoesportiu d’Andorra), que s’ha de construir a les antigues instal·lacions de Sud Radio, al port d’Envalira, enceta la recta final i està previst que arrenqui en els propers mesos. Tot i no saber encara la data exacta, les previsions són que cap a final de primavera ja es pugui arrencar la construcció del centre d’alt rendiment en alçada que s’hauria de convertir en una referència per realitzar estades i concentracions en l’àmbit esportiu.

El projecte va ser adjudicat a Bomosa el 2016 i la primera previsió era que estigués acabat el 2019, però un recurs judicial de Saetde va aturar el Cramea fins al juny del 2020, quan el Tribunal Constitucional li va donar llum verd. El següent problema, que ja està en vies de resolució, és el de la retirada de tots els elements mobles i maquinària de l’edifici, així com la descontaminació a causa de la presència d’amiant. Els treballs van adjudicar-se l’última setmana del 2021 i s’han d’executar en un termini màxim de quatre mesos, i un cop finalitzats podrien arrencar ja les obres de construcció.

El complex del Cramea comptarà amb una superfície total d’uns 9.000 metres quadrats i una vuitantena d’habitacions, a més de tots els serveis per poder realitzar concentracions. El que no hi haurà finalment és piscina, ja que des de Bomosa es va decidir descartar-la per tal que el Cramea pugui complementar-se també amb la resta d’instal·lacions que hi ha al país, i també per establir els lligams amb les administracions públiques del Principat.

A més de la infraestructura pròpiament dita, el projecte del Cramea portarà altres aspectes col·laterals, com ara un conveni de col·laboració amb el CAR (Centre d’Alt Rendiment) de Sant Cugat per, entre d’altres aspectes, conèixer de quina manera beneficia l’alçada en el rendiment esportiu. També s’intentarà que algunes proves que es realitzin al CAR puguin fer-se al Cramea, i s’ajudarà en el desenvolupament de millores tècniques i tecnològiques.

UN PAS MÉS DEL PAÍS COM A DESTÍ DE PREPARACIÓ

L’entrada en funcionament del Cramea ajudarà en el posicionament del país com a destí d’entrenament i concentracions esportives. Any rere any, diferents instal·lacions del país acullen esportistes, equips o seleccions que preparen les seves competicions, i l’arribada del Cramea donaria un pas més en aquest aspecte. En aquest sentit, el secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, va manifestar que “des de fora, quan venen a veure les instal·lacions i les possibilitats es queden enamorats”, i va afegir que “quan la gent ve de fora al·lucina”.

tracking