olimpisme

La participació als Jocs, pendent de la invitació d'Espanya

Catalunya manté bona predisposició perquè Andorra estigui dins de la candidatura olímpica

Anna Caula i Justo Ruiz, a l'última trobada que van mantenir al desembre.GENERALITAT DE CATALUNYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les converses per una possible participació d’Andorra dintre de la candidatura Barcelona-Pirineus per als Jocs Olímpics d’hivern del 2030 segueixen estancades en espera d’una pronunciació d’Espanya i del COE (Comitè Olímpic Espanyol). Catalunya, la impulsora per acollir la cita olímpica, veu amb bons ulls la possibilitat que el Principat en formi part d’alguna manera, tal com van explicar fonts de la Generalitat al Diari el mes de juliol, però des de llavors no hi ha hagut avenços amb altres parts com pot ser l’Aragó (el president va dir en el seu dia que els Jocs havien de ser a Espanya) o el COE, que és qui hauria d’acabar presentant la candidatura.

Aquest tema és recurrent a les reunions que mantenen Andorra i Catalunya, com en una de les últimes entre el secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, amb la secretària general de l’Esport de la Generalitat, Anna Caula. En aquella trobada, Ruiz va tornar a transmetre la “predisposició i il·lusió” d’Andorra per formar-ne part, tot i que va admetre que “Caula és conscient que no és una decisió només de Catalunya perquè hi ha el COE i altres seus interessades”. A més, va afegir que “ens hem posat a la seva disposició i sabem que el COI veu bé organitzar esdeveniments així a diferents països”. Sobre l’escull de convèncer l’Aragó o el COE, el secretari d’Estat va reconèixer que “no hem fet una reunió conjunta ni ens han convocat per veure què podria fer Andorra”. En tot cas, el que té clar és que “en uns Jocs que portin el nom de Barcelona-Pirineus, Andorra ha de ser-hi”, a més d’afegir que “estiguem o no a la candidatura, difícilment hi haurà uns Jocs al Pirineu sense que Andorra toqui alguna cosa, perquè segur que molta gent vindria a entrenar o com a centre neuràlgic durant la cita per les condicions que tenim”. Ruiz, per últim, va cloure que “Anna Caula em va dir que durant el primer trimestre de l’any ens posaríem en contacte, i em donaria resposta. Ells estaven molt interessats a col·laborar amb nosaltres”.

El tema va tractar-se també ahir durant la sessió del Consell General a pregunta del president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, i la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va respondre que “és una competència dels comitès olímpics nacionals, però el Govern ha mostrat la seva predisposició a integrar la candidatura”, a més d’afegir que “és un tema del qual sempre s’ha parlat en les trobades bilaterals, i formalment jo vaig enviar al meu homòleg espa­nyol”. Pel que fa al COA (Comitè Olímpic Andorrà), el president de l’entitat, Jaume Martí, va explicar al Diari que “n’hem parlat amb Alejandro Blanco [president del COE] fa uns sis mesos, però el que ell m’havia explicat era que pensaven en una candidatura de Catalunya i l’Aragó i que ja ens dirien alguna cosa”.

tracking