REPORTATGE

El Poliesportiu de Babel

Jugadors de 32 nacionalitats diferents han estat al MoraBanc Andorra des que l’equip va tornar a l’ACB la temporada 2014-2015.

Morabanc Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Explica la llegenda que la Torre de Babel va representar la difusió de les diferents llengües que es parlen al món i l’inici de la comunicació. Fent un paral·lelisme amb les nacionalitats, es podria parlar del Poliesportiu de Babel, i és que només comptant la segona etapa del BC MoraBanc Andorra a la Lliga Endesa (aquesta serà la vuitena temporada del club a l’elit després de l’estrena el curs 2014-2015), un total de 32 nacionalitats han estat representades al vestidor de l’equip. Més enllà dels basquetbolistes espa­nyols, i també els d’Andorra, amb els joves formats a la base del club, la nord-americana és la nacionalitat que més jugadors ha aportat al MoraBanc des del 2014, amb deu. A aquest nombre s’hi haurien de sumar molts altres esportistes nascuts als Estats Units però que compten amb passaport d’altres països com Clevin Hannah (Senegal), Frantz Massenat (Haití), Shayne Whittington (Macedònia del Nord) o John Shurna (Lituània).

També han tingut un gran protagonisme a la història recent del MoraBanc Andorra els països balcànics (on hi ha una gran tradició de bàsquet) amb cinc jugadors serbis, tres de grecs, tres de bosnians, dos de macedonis o un de Montenegro. El podi de nacionalitats després dels Estats Units i Sèrbia el tanquen, de manera compartida, el Senegal i França, amb quatre jugadors cadascun, però amb noms importants de la història recent del club com Andrew Albicy, Moussa Diagne o Clevin Hannah. Per últim, també es poden trobar altres de països més exòtics com Nathan Jawai, australià de naixement però amb passaport de Guinea-Bissau, Sier­ra Leone, amb Babatunde Olumuyiwa, o Jamaica, amb Jerome Jordan i Dylan Ennis, que té la triple nacionalitat també amb la canadenca i la sèrbia.

Moltes persones al club han hagut de conviure amb aquestes 32 nacionalitats, però un dels qui més han hagut de lluitar amb la burocràcia és José Manuel Chechu Bermudo, MVP de la història del MoraBanc Andorra i delegat de l’equip des que estava a la lliga de LEB Plata, amb una figura que moltes vegades és molt més que un delegat i li toca des d’organitzar els viatges, les arribads als hotels, fins acompanyar familiars d’algun jugador al metge. Tot i el poti-poti de nacionalitats (amb els consegüents costums i tradicions de cadascú), Bermudo explica que “al final tot és molt més normal del que pot semblar, i no és gens complicat”. El punt complicat arriba especialment amb els papers i els viatges, i el delegat destaca que “un dels aspectes que provoquen més complicació és tota la burocràcia, però al final tot se soluciona. Per exemple, el certificat d’antecedents penals del país d’origen per obtenir la residència, a Espanya el pots tenir en un dia, però a d’altres països poden trigar tres o quatre setmanes”, mentre que quant a desplaçaments, especialment els últims anys amb les participacions a l’Eurocup, Bermudo assenyala que “el país més conflictiu potser és Rússia o també Turquia, tot i que ara es pot gestionar fàcilment per internet”.

Una altra de les persones que tenen més contacte amb els jugadors és el cap de màrqueting i comunicació, Gabriel Fernàndez, que remarca que “en el bàsquet, la llengua vehicular és l’anglès i això ho facilita tot quan hi ha gent de tants països diferents”, mentre que d’un altre aspecte característic del fred com el país, “no he vist patir més ningú que Diagne, i també Rafa Luz”.

JELÍNEK DEIXA EL PARTIT CONTRA LITUÀNIA AMB MAL AL TURMELL

L’aler del MoraBanc Andorra David Jelínek, va haver d’abandonar la pista del duel entre la República Txeca i Lituània després de fer-se mal al turmell. Al tancament d’aquesta edició es desconeixia el possible abast de la lesió i previsiblement se li faran proves les properes hores. D’altra banda, el Consell Superior d’Esports espanyol (CSD) va presentar un primer esborrany de les ajudes que rebrà cada equip de l’ACB per mitigar l’impacte de la Covid-19 i segons aquest document al MoraBanc Andorra li correspondrien 236.306 euros d’ajudes de l’organisme del país veí. Aquesta quantitat avançada pel portal 2playbook és encara provisional, ja que les diferents entitats poden presentar al·legacions.

El Poliesportiu de Babel

tracking