jocs olímpics de tòquio

Arrenquen els Jocs de la Covid

Tret de sortida als Jocs Olímpics de Tòquio, els més estranys de la història per l’absència de públic, amb la cerimònia d’inauguració

Arrenquen els Jocs de la Covid

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Jocs Olímpics de Tòquio seran recordats, presumiblement, com els més atípics de la història. Sembla contra natura gaudir d’una cerimònia d’inauguració en la immensitat d’un recinte, l’Estadi Olímpic de Tòquio, que pot acollir més de 68.000 ànimes i que ahir, per preservar la seguretat enmig del focus més greu de Covid que la capital nipona ha patit en els darrers mesos, estigués buit, en silenci, sense públic i convertit, com deia l’escriptor uruguaià Mario Benedetti, en un esquelet de multituds.

La cerimònia va resultar austera, sòbria, “típicament japonesa”, deien, i amb un crit a la pau i a la unitat amb un globus terrestre format per drons i la cançó Imagine, de John Lennon, interpretada per artistes dels cinc continents, entre els quals l’espanyol Alejandro Sanz. Va ser una festa olímpica amb mirada d’il·lusió i de futur, però, tal com marca el temps de pandèmia, continguda, condicionada i amb massa limitacions. Una cerimònia culminada amb l’encesa, a càrrec de la tennista japonesa Naomi Osaka, número dos del món, del peveter que es trobava a sobre d’una plataforma que emulava el mont Fuji. Abans, però, cap a les 13.46 hors, apareixia per l’escenari la delegació andorrana, reduïda però orgullosa, amb els dos representats del país, Mònica Dòria i Pol Moya, enarborant plegats la bandera tricolor en senyal, tal com van fer la majoria de delegacions, d’igualtat. Va cridar l’atenció als espectadors l’ordre de la desfilada, destapada com sempre per Grècia com a primer país a acollir un Jocs Olímpics (Atenes, 1896), ja que l’ordre establert era el que indicava l’alfabet japonès, tan singular com que darrere d’Andorra va aparèixer el Iemen. Aliens a tot, Dòria i Moya gaudien amb els ulls ben oberts de tot el que es posava a la seva vista. Fotos, selfies, salutacions, records i pensaments per completar el camí enarborant la bandera tricolor. Al seu costat, tampoc perdien detall el tècnic i pare de Pol Moya, Juan Ramón Moya, i els entrenadors de Mònica Dòria, Toni Cadena i Cristian Tobio. “Només entrar a l’Estadi Olímpic se’ns han posat els pèls de punta”, va assenyalar Pol Moya després de la cerimònia d’inauguració. Els dos esportistes estaven molt emocionats i, tot i l’absència de públic a les graderies, saben que van viure una de les experiències més excitants de la seva vida. A més, els dos van coincidir a assenyalar que “si hi hagués hagut públic hauria estat una cosa indescriptible”.

Mònica Dòria entra en joc

Demà, quan passin 12 minuts de les set del matí, hora andorrana, a les 14.12 hora japonesa, Andorra començarà la seva participació als Jocs Olímpics de Tòquio. Ho farà Mònica Dòria en la modalitat de caiac (K1) amb la fase eliminatòria al canal Sea Forest. En cas de classificació, dimarts vinent tindran lloc les semifinals i la final a partir de les set del matí, fins a les 8.15, hora andorrana. A més, la palista també competirà dimecres 28 a les 6.25 hores, també hora andorrana, en les eliminatòries de canoa (C1). L’endemà, a partir de les set del matí i fins a les 8.55 hores, tindran lloc les semifinals i la final.

Pol Moya, el dia 31

Per veure en acció el segon representant andorrà ens hem d’esperar una setmana més. Pol Moya competirà el dia 31, la matinada de divendres a dissabte, en la primera ronda eliminatòria dels 800 metres. Les sèries, però, no es definiran fins al dia anterior i, per tant, hores d’ara, encara es desconeix en quina de les sis sèries correrà el migfondista del CAVA. Moya tindrà la seva segona experiència olímpica, després de participar a Rio 2016, on va ser sisè de la seva sèrie dels 800 metres.

PERFIL

Mònica Dòria, 21 anys Palista Canoa i caiac

La palista andorrana va aconseguir el bitllet per a Tòquio a final del 2019, al Campionat del Món que es va disputar a la Seu d’Urgell. Dòria competirà a les dues disciplines, canoa i caiac, i caldrà matinar demà per veure el seu debut (7.12 hores) a les primeres eliminatòries de caiac.

Pol Moya, 24 anys Atleta 800 metres

El migfondista del CAVA arriba pletòric a Tòquio. La plaça d’universalitat va atorgar a Moya la possibilitat de viure els segons Jocs Olímpics, després de la participació a Rio 2016. El dia 31 competirà a la ronda eliminatòria dels 800 metres, on el seu gran objectiu serà millorar la marca d’1’46”96.

Arrenquen els Jocs de la Covid

Arrenquen els Jocs de la Covid

Arrenquen els Jocs de la Covid

tracking