olimpisme

Andorra no tindrà cap nedador als Jocs Olímpics

El COA no atorga cap invitació a la FAN i ni Tudó ni Lomero seran a Tòquio

Andorra no tindrà cap nedador als Jocs OlímpicsM. B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra no tindrà cap nedador als Jocs Olímpics de Tòquio després que el Comitè Olímpic Andorrà (COA) decidís no atorgar cap invitació a la Federació Andorrana de Natació (FAN) de les dues que havia demanat l’ens, per a Nàdia Tudó i Bernat Lomero. L’argument del COA, explicat ahir pel president, Jaume Martí, en una roda de premsa, va ser que després dels Jocs de Rio 2016 “vam prendre l’acord amb la junta anterior de la federació que no hi portaríem ningú de natació sense la mínima B”. A més, va explicar que “l’any passat la Nàdia estava molt a prop i ara, per desgràcia, està molt més lluny, i el Bernat també. Al final vam veure bé aplicar el que es va decidir en el seu moment”. L’altra raó esgrimida pel COA va ser que “vista la complicació que hi ha amb els Jocs, el més prudent era portar com menys gent millor perquè la pandèmia provoca els seus problemes”.

Sí que podrà gaudir d’una plaça d’universalitat l’atletisme (la federació decidirà dilluns si és per a Nahuel Carabaña o per a Pol Moya), ja que els dos candidats tenen beca de Solidaritat Olímpica. Sobre la diferència entre un esport i l’altre, Martí va afirmar que “comparar dos esports és difícil i complex, i a l’at­letisme no hi ha mínima B”, a més de justificar que “en Pol i en Nahuel tenen beca de Solidaritat Olímpica, i quan estàs becat pels COI és més fàcil anar als Jocs i farem l’esforç de poder aconseguir alguna beca per als nedadors de cara al 2024”. En aquest aspecte, el secretari general del COA, Toni Guerra, va explicar que “quan vols aprofitar una plaça entre diversos atletes té prioritat qui té beca olímpica”.

En el seu moment, la FAN havia demanat dues invitacions amb un escrit de suport de la federació internacional on s’animava a utilitzar les dues places d’universalitat que corresponien a Andorra. La federació era conscient que era difícil assolir la mínima B, però esperava un gest del COA tenint en compte que la pandèmia ha trastocat tots els calendaris. En aquest sentit, Jaume Martí va assenyalar que “tothom ha estat en les mateixes condicions i els ha passat a tots. El judo, per exemple, no ha pogut entrenar i per desgràcia és el que ens ha tocat viure”.

EMPIPAMENT A LA FAN

Qüestionat per com s’havia pres la FAN aquesta decisió, Martí va afirmar que “crec que no els agradarà gaire, em sap greu i no ho fem contents, tot el contrari”. Des de la federació van preferir no fer ahir manifestacions públiques (està previst que es pronunciïn avui), però les fonts consultades pel Diari van mostrar el seu descontentament i empipament per la decisió final que havia pres la comissió permanent del COA. Tot i aquesta sensació de disgust, des de la FAN van admetre que no els havia agafat gens per sorpresa, i van deixar constància de les seves queixes per les maneres de fer del COA.

CONFIRMADA ANDORRA COM A SEU DEL 2025

L’assemblea dels petits estats va aprovar la setmana passada a Atenes que Andorra sigui seu dels Jocs dels Petits Estats del 2025. La cita s’havia de fer enguany, però es va posposar per la pandèmia, i com que Malta serà la seu del 2023 es va preferir triar el 2025. A més, es va acordar que els Jocs del 2027 siguin a Mònaco, els del 2029 a Liechtenstein i els del 2031 a Xipre. A més, es demanarà una major ajuda econòmica al Comitè Olímpic Europeu per l’organització de la prova.

L'ARAGÓ COMPLICA QUE ANDORRA SIGUI A BARCELONA-PIRINEUS 2030

El president del Comitè Olímpic Andorrà, Jaume Martí, va deixar la porta oberta que Andorra participi a la candidatura olímpica Barcelona-Pirineus per als Jocs d’hivern del 2030, tot i admetre que la presència de l’Aragó ho complica. “Compten amb nosaltres en certa manera, però no sé bé ni com ni quan”, va destacar el màxim dirigent del COA, que va afegir que “ens veuen amb bons ulls”. Tot seguit, però, va reconèixer que “si ho organitzen Catalunya i l’Aragó, Andor­ra potser té més dificultats, i la voluntat del COE i Alejandro Blanco és que la candidatura sigui de Catalunya i l’Aragó”. Per últim, Martí va assenyalar que “no ens han tancat la porta ni de ben lluny, a més, Pere Miró (director general adjunt del Comitè Olímpic Internacional) és una persona afí a Andorra, i si ens pot donar un cop de mà segurament ho farà i ens el donarà”. Andorra ha tingut durant els últims anys diverses converses, tant a nivell de Govern com del COA, i sempre hi havia hagut una bona sintonia entre les parts, com havien demostrat, per exemple, l’exministra de Cultura i Esports Olga Gelabert amb l’exsecretari d’Esports de la Generalitat Gerard Figueras. Algunes veus, com ara el president de l’Aragó, Javier Lambán, o el de la Federació d’Esports de Gel espanyola, May Peus, però, s’havien mostrat contraris que Andorra fos a la candidatura.

tracking