Olimpisme

Positiu de Doria i vacunació de Moya a l'avantsala dels Jocs

El Govern accedeix a demanda del COA a immunitzar els esportistes pels Jocs de Tòquio

El Comitè Olímpic ha demanat la vacuna per a Doria i MoyaNINA JELENC / COA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Comitè Olímpic Andorrà (COA) ha demanat al Govern que els esportistes que representaran el país als Jocs Olímpics de Tòquio acudeixin a la cita vacunats, tal com s’està fent a diversos països de l’entorn, una opció acceptada per l’executiu, segons ha pogut saber el Diari. Fonts del COA van indicar ahir la voluntat d'immunitzar els esportistes de la delegació i que es va designar en una primera fase Mònica Doria, a hores d’ara, l’única esportista classificada per a la cita, i l'atleta Pol Moya. En aquest cas, el migfondista no té la classificació assegurada però podria participar als Jocs amb una de les places d’universalitat que s’està jugant amb Nahuel Carabaña. Precisament aquest matí s’ha conegut que Doria va donar positiu el passat dia 22 d’abril i Moya va ser vacunat dies enrere, un extrem que no ha estat confirmat ni pel Govern ni pel COA.

Per la seva banda, la Federació Andorrana d'Atletisme s'ha desmarcat de la demanda del Comitè Olímpic. A les xarxes han matisat que l'entitat no ha demanat ni al COA ni al Govern que es vacuni a cap atleta, i que en les properes setmanes traslladaran la proposta d'atletes per participar als Jocs Olímpics seguint els criteris de la federació internacional.

Segons van explicar fonts del COA al Diari, de moment s’ha començat per aquests dos esportistes perquè tenen previst fer entrenaments fora del país, i posteriorment se’n afegirien més en el cas que hi hagués més representants del país a la cita olímpica, sempre amb marge de temps per poder adquirir la immunitat, encara que sigui només amb una dosi. En el cas de Doria, per exemple, el mes de juny disputarà dues Copes del Món i després es traslladarà directament a Tòquio per realitzar els entrenaments oficials a l’escenari de la competició. Les converses del COA es van realitzar amb el departament d’Esports, però qui gestionarà la vacunació dels esportistes serà directament Salut igual que amb la resta de la població. Dintre de les fases establertes al decret de vacunació aprovat per l’executiu, però, no hi ha cap apartat dedicat als esportistes d’elit, tot i que a la fase quatre (l’actual) s’especifica que entre la resta de població s’establiran prioritats per trams d’edat o per sector d’ocupació si s’escau. Les vacunes, a més, seran només per als esportistes (tres o quatre com a molt) perquè la resta de delegació ja està vacunada o ho estarà abans de desplaçar-se cap a Tòquio seguint el seu grup d’edat.

EL COI recomana anar-hi vacunat

Tant el COI (Comitè Olímpic Internacional) com el Japó van recomanar que tots els atletes que disputin els Jocs ho facin vacunats, tot i no ser una obligació, i bona part dels països europeus estan vaccinant, o ho faran durant les properes setmanes, els esportistes. La Xina va posar a disposició del COI vacunes per a la família olímpica que l’organisme internacional va comprar i està distribuint entre els diferents comitès olímpics nacionals.

Aquesta distribució, però, només es fa a aquells territoris que tenen aprovat el vaccí de Sinovac, un fet que no passa ni a Andorra ni a la Unió Europea. És per això que entre els estats de l’entorn s’inocularà als esportistes altres vacunes, com la de Janssen en el cas d’Espanya durant aquest mes de maig. França, per exemple, va fer un cens d’unes 1.400 persones entre esportistes i entrenadors que poden vacunar-se voluntàriament abans d’anar a Tòquio, mentre que altres països de fora de la Unió Europea, com San Marino, van vacunar els esportistes amb Sputnik.

Protocol estricte a Tòquio

La situació pandèmica està empitjorant durant les últimes setmanes a Tòquio i és per això que els organitzadors dels Jocs establiran un estricte protocol per garantir la seguretat dels atletes i minimitzar els riscos. Per exemple, els esportistes s’hauran de sotmetre a una prova PCR cada dia i només es podran moure entre la vila olímpica i els escenaris de competició i entrenament, i no podran, per exemple, fer turisme a la capital nipona. A més, un cop acabin la seva participació hauran d’abandonar els Jocs en els dos dies següents i no podran quedar-se fins al final per gaudir de la cerimònia de cloenda.

EL COA NO PREVEU ATORGAR LES INVITACIONS PER ALS JOCS FINS A FINAL DEL MES DE JUNY

El COA no decidirà fins a final de juny quants atletes representaran Andorra als Jocs Olímpics de Tòquio. Més enllà de Mònica Doria, classificada des del 2019, les federacions han demanat un mínim de quatre invitacions al COA per als seus esportistes. Dos dels esports principals dels Jocs Olímpics són l’atletisme i la natació, i és per això que aquests dos esports poden disposar de dues invitacions fixes (un noi i una noia) com a plaça d’universalitat, tot i que és el COA qui acaba decidint si s’executa o no aquesta wild card. Tant des de la Federació de Natació com de la d’Atletisme s’han demanat les dues places, tot i que no està previst que el COA les entregui. De fet, la previsió seria que hi anés un representant masculí d’atletisme i s’estudiaria el cas de la natació, tot i que el president del COA, Jaume Martí, va explicar al Diari que “hem demanat les places d’universalitat, però si no fan la mínima B no està previst que hi vagin”.

El Comitè Olímpic ha demanat la vacuna per a Doria i Moya

tracking