Un esdeveniment sense precedents

Candidatura per organitzar el Mundial d'esquí alpí del 2027

Andorra optarà a acollir el Campionat del Món d’esquí alpí el 2027

Candidatura per organitzar el Mundial d'esquí alpí del 2027Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra aspirarà a ser la seu del Campionat del Món d’esquí alpí el 2027, fet que suposaria acollir per primera vegada al país l’esdeveniment més important d’aquest esport juntament amb uns Jocs Olímpics. La Federació Andorrana d’Esquí (FAE) presentarà els propers dies la candidatura (el límit per fer-ho és l’1 de maig) perquè el sector de Soldeu-el Tarter de Grandvalira esdevingui l’epicentre mundial de l’esquí durant 16 dies, i tindrà com a estacions competidores Crans-Montana (Suïssa), Garmisch-Partenkirchen (Alemanya) i Narvik (Noruega). En l’última dècada, Grandvalira ha anat acollint diversos esdeveniments en l’àmbit europeu i mundial fins arribar al punt àlgid el 2019 amb la celebració de les finals de la Copa del Món. L’organització fa dos anys va ser un èxit rotund que va valer el reconeixement de la FIS, i va ser la mateixa Federació Internacional d’Esquí (FIS) qui va encoratjar la FAE i el domini esquiable a postular-se per acollir un Mundial en el futur.

En aquest sentit, el director general de la candidatura, David Hidalgo, va manifestar que “és un pas més en una trajectòria que va començar fa molts anys, l’èxit organitzatiu d’una prova et va portant a una altra, i seria un salt qualitatiu important”. De la seva, banda, el president de la FAE, Josep Pepi Pintat, va assenyalar que “l’organització d’aquest tipus de proves respon al nostre objectiu quant a promoció del nostre esport, així com posicionar el país com un dels millors destins de neu del món”. A més, el dirigent va assenyalar que “també tenim l’objectiu esportiu perquè els esquiadors han de veure on és el final del trajecte”.

La candidatura compta amb el suport de l’executiu, els set comuns i associacions hoteleres i empresarials. En aquest aspecte, el cap de Govern, Xavier Espot, va afirmar que “seria una nova fita sense precedents que pot representar l’esdeveniment esportiu de més dimensió de la història del país”, mentre que el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, va assenyalar que “és una candidatura respectuosa amb l’entorn i integradora de tot el sector de la neu”.

Per tirar endavant un esdeveniment així es compta amb un pressupost d’uns quaranta milions d’euros que aporta la FIS de la venda de drets televisius i de màrqueting, per la qual cosa no són necessàries les ajudes públiques. A més, un Campionat del Món d’esquí alpí reuneix més de 750 competidors de més de 70 països. Així com més de 1.000 professionals de la comunicació i de 500 voluntaris, amb unes 50.000 nits d’hotel sumant totes les persones implicades.

CONGRÉS DE LA FIS TRIARÀ LA SEU

Amb l’anunci de la presentació de la candidatura per acollir el Mundial del 2027, ara s’obre el període d’un any per intentar convèncer els 17 membres del consell de la FIS que el maig de l’any vinent triaran quina estació és la seu del campionat. Al setembre, la candidatura haurà d’entregar a la Federació Internacional d’Esquí el qüestionari previ amb diversos aspectes sobre les infraestructures, les cerimònies d’obertura i cloenda, o les pistes, i la FIS confirmarà a l’octubre els candidats oficials a acollir el Mundial. Durant la tardor i l’hivern l’ens internacional realitzarà la seva avaluació de les diverses seus, i l’elecció final es produirà a final de maig del 2022 en el congrés de la FIS previst a la ciutat portuguesa de Villamoura. En aquest congrés, les candidatures faran la seva presentació, que no podrà excedir els deu minuts (en principi el 24 de maig), i posteriorment hi haurà la votació. La seu del Mundial serà aquella que obtingui la majoria absoluta de vots, i si és necessari es faran diverses rondes eliminant la candidatura amb menys vots fins que una seu aconsegueixi la majoria absoluta.

tracking