Olimpisme

El COA no preveu dues 'wild-cards' per a la natació

El COA no preveu atorgar dues ‘wild-cards’ a la Federació Andorrana de Natació per als Jocs Olímpics tal com es va demanar

El COA no preveu dues 'wild-cards' per a la natacióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Comitè Olímpic Andorrà (COA) no preveu atorgar dues invitacions olímpiques a la Federació Andorrana de Natació tal com va demanar aquesta última dilluns per carta. Tal com va explicar el Diari, des de la Federació de Natació es va enviar una missiva al COA amb el suport de la Federació Internacional on s’explicava que Andorra tenia dret a dues invitacions en natació encara que no s’obtingués la mínima, i animava a no desaprofitar-les, i la FAN va demanar al COA que s’executés aquesta opció si Nàdia Tudó i Bernat Lomero no aconsegueixen la mínima en els mesos que falten fins a la cita olímpica.

Segons ha pogut saber el Diari, la posició del Comitè Olímpic Andorrà seria la de no atorgar les dues invitacions als nedadors tal com demanava la federació. Aquest assumpte ja s’havia discutit anteriorment al COA i durant una trobada d’ahir mateix es va mantenir la mateixa postura. El COI atorga dues places d’universalitat a tots els països en les disciplines de natació i atletisme, però fonts del COA van explicar al Diari que com que Mònica Doria està classificada en piragüisme amb la mínima no s’hauria d’entregar una invitació entre les esportistes perquè la plaça femenina ja estaria coberta. A més, un altre dels arguments és que els nedadors són lluny de les mínimes i que atorgar dues invitacions a la natació podria suposar una discriminació respecte a la resta de federacions esportives, i que les places d’universalitat i invitacions s’acostumen a donar a esportistes que formen part de la Solidaritat Olímpica. Aquesta ajuda és una beca que entrega el COI als esportistes joves que tenen opcions d’aconseguir la mínima olímpica per tal que puguin millorar i aconseguir-la. En el cas d’Andorra, els beneficiaris d’aquesta ajuda són Mònica Doria, Pol Moya, Nahuel Carabaña, Lea Adam i Vicky Jiménez.

LA FAA, PENTDENT DELS CRITERIS

L’altre gran esport dels Jocs Olímpics a més de la natació és l’atletisme, i en aquest cas la federació encara no ha decidit quantes invitacions demanarà. El president de la Federació Andorrana d’Atletisme, Josep María Missé, va explicar al Diari que “encara no hem pres cap decisió al respecte”, i va afegir que “estem en contacte amb el COA i estem pendents de quins criteris s’hauran de seguir per triar atletes”. Tot i no tenir la tria final presa, Missé va manifestar que “no hem entrat encara en la tria, però nosaltres estem en disposició d’enviar dos atletes, un noi i una noia”, tot i que no va voler personalitzar entre cap dels atletes de la federació.

ELS ATLETES QUE VAGIN ALS JOCS HAURAN DE FER "QUARANTENES ADAPTADES"

Els esportistes que participin als Jocs Olímpics de Tòquio no hauran de fer una quarantena de 14 dies com estava previst en un primer moment, però sí que hauran de sotmetre’s a una “quarantena adaptada”, segons va confirmar el COI quan falten cent dies per a la cita olímpica. Segons va explicar el director executiu del COI pels Jocs, el suís Christophe Dubi, “haurem d’explicar molt bé com serà la quarantena adaptada als participants, i això vol dir que durant 14 dies podrem fer algunes coses i d’altres, no”. A més, va afegir que “aquesta mesura no és una exempció a l’aïllament general, sinó sotmetre’s a unes regles molt estrictes”. El COI també va precisar algunes novetats sobre el protocol durant la cita olímpica, i el president de la coordinació de Tòquio 2020, l’australià John Coates, va assenyalar que “els esportistes seran controlats abans dels Jocs, quan arribin, i també durant la celebració de la cita olímpica”, i va agregar que “viuran en una bombolla entre la vila olímpica i les seus de competició”. Durant les últimes setmanes el govern del Japó ha hagut d’endurir les mesures per contenir la pandèmia, però tot i això Coates va assegurar que “tenim mesures previstes per fer front al pitjor escenari possible”, i va declarar que “confio en el govern del Japó i les mesures més estrictes és millor prendre-les ara que no pas després”. Per últim, va referir-se a la presència de públic, i va dir que “respectarem el que diguin les autoritats japoneses”.

tracking