Poliesportiu

Partits adaptats a la Covid

Govern instal·la un sistema de càmeres als equipaments esportius per enregistrar i emetre en directe partits de diferents categories

Partits adaptats a la Covid-19Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha instal·lat un sistema de càmeres robotitzades als equipaments esportius que gestiona (Poliesportiu d’Andorra, pavelló Joan Alay, Estadi Nacional i Centre de Tecnificació Esportiva d’Ordino) que permetrà l’enregistrament dels entrenaments i partits de les diferents competicions, així com l’emissió en directe dels diferents partits o tornejos. Aquesta infraestructura ha tingut un cost aproximat de 6.200 euros i està previst que pugui entrar en funcionament en una o dues setmanes. El Diari ja va explicar el 14 de setembre que l’executiu estava treballant en solucions per tal que el públic pugui gaudir dels diferents esdeveniments esportius (especialment perquè els pares puguin seguir i gaudir els partits dels fills).

Les diferents federacions i clubs usuaris de les instal·lacions rebran un codi d’accés (el sistema es gestiona des d’una aplicació de mòbil o informàtica) amb diferents nivells, i es podrà utilitzar tant en l’àmbit tècnic com per tal d’emetre en directe les competicions. Els entrenadors tindran al seu servei una eina d’anàlisi de les sessions d’entrenament i dels partits, i també servirà per seguir en directe les competicions, tenint en compte que el retorn del públic als esdeveniments esportius professionals i amateur van per a llarg degut a la situació sanitària, i no estan ara mateix sobre la taula de Salut. En aquest sentit, la ministra de Cultura i Esport, Sílvia Riva, va explicar al Diari que “quan ho vam començar a treballar vam veure que podia servir per cobrir una franja temporal relativa, però ara ens ratifiquem que és una eina d’utilitat fins que puguem reunir públic als esdeveniments esportius”, i va afegir que “en aquesta primera etapa en què no entra ningú ens permet arribar als pares que vulguin veure entrenaments o partits dels seus fills”. En el cas del Poliesportiu d’Andorra, les càmeres ja estan instal·lades, i a més dels dispositius que enfoquen el parquet també n’hi ha una, per exemple, que enfoca el marcador.

Aquest sistema és similar al que va instal·lar la Federació Andorrana de Futbol al maig als seus camps, on també va situar càmeres robotitzades que permeten seguir els partits i entrenaments que es disputin a qualsevol terreny de joc. A més, també pot servir perquè els analistes dels equips visualitzin els punts de millora dels jugadors.

Cap problema per ‘exportar-ho’

Més enllà de les instal·lacions que depenen del Govern, la ministra Riva va deixar la porta oberta a exportar-ho a altres titulars d’equipaments esportius. “No tenim cap inconvenient a col·laborar com estem fent sempre estretament amb els comuns o amb altres privats”, va assenyalar Riva, i va afegir que “properament hi haurà una formació per a totes les federacions perquè puguin ser usuàries i gaudir dels avantatges que pot aportar aquest nou sistema”.

A més, la ministra Sílvia Riva també va remarcar la protecció dels diferents fitxers de les bases de dades perquè se’n faci només l’ús correcte.

REGISTRE DIGITAL D'USUARIS PER MILLORAR LA TRAÇABILITAT DELS POSSIBLES POSITIUS

A més del sistema d’enregistrament d’imatges i d’streaming, les instal·lacions esportives que depenen del Govern també disposaran d’un registre digital d’usuaris que reforçarà la traçabilitat en cas que es detecti algun positiu en aquests recintes, anomenat Tracem. Es tracta d’un registre similar al dels bars i restaurants, però que és exclusivament digital. El funcionament és simple, i només s’ha d’escanejar un codi QR amb el telèfon mòbil i registrar-se la primera vegada que s’entra a una de les instal·lacions. Un cop fet aquest pas, l’usuari ha de fitxar per indicar que ha entrat al recinte, i posteriorment també que l’ha abandonat, així queda registrat en quins moments del dia l’ha utilitzat i si ha coincidit amb casos que han estat diagnosticats com a positius de Covid-19. Sobre aquesta iniciativa, la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va manifestar que “quan progressivament es pugui deixar entrar públic, esperem tots, hi haurà una traçabilitat i una seguretat que permetrà de seguida localitzar els contactes si hi ha algun positiu”. A més, Riva va destacar que “també hi haurà una millora de comoditat per a l’usuari, perquè no haurà de tocar paper o bolígraf, i instaurarem un mecanisme digital que serà més còmode”.

Partits adaptats a la Covid-19

tracking