El factor pista s'esvaeix

La disputa de partits a porta tancada a causa de la Covid-19 està canviant la tendència d’una àmplia majoria de victòries locals

El factor pista s'esvaeixFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El coronavirus ha canviat la vida tal com la coneixíem fins a mitjans del mes de març i l’esport no n’és aliè, amb la principal afectació de l’absència de públic en els campionats de l’elit. Una de les disciplines en què la presència de públic és més important és el bàsquet, que ha vist reduïdes de manera notable les victòries dels equips locals en aquest inici de temporada amb aquestes circumstàncies especials.

A les primeres 12 jornades de la passada temporada a l’ACB, els equips que exercien de locals havien aconseguit 71 victòries en 108 duels disputats, fet que suposa un 65,74 per cent de triomfs casolans. Aquesta xifra, però, s’ha reduït en més de deu punts percentuals, i en el que portem de temporada hi ha hagut 56 victòries locals de 102 duels celebrats, el 54,9 per cent. A més, de les 12 jornades jugades fins al moment, en quatre hi ha hagut més partits guanyats a domicili que a casa, com en el cas de l’última, ja que el cap de setmana passat set equips van vèncer a domicili (entre aquests el MoraBanc Andorra), i només dos van aconseguir la victòria jugant com a locals.

On sí que hi ha hagut una menor afectació de l’absència de públic és a la lligueta de l’Eurocup, que ha tingut un mínim increment de victòries locals respecte a l’anterior temporada. Durant el que portem de curs, el 61,8 per cent de partits han acabat caient de manera favorable per a aquells equips que jugaven a casa, mentre que la temporada anterior aquest número era de 59,37.

En el cas europeu, hi ha també altres condicionants, i és que, especialment durant la primera fase, els pavellons no acostumen a presentar una gran afluència de públic. Sense anar més lluny, en el cas del MoraBanc Andorra, als partits de competició europea acostumava a haver-hi uns 2.000 espectadors de mitjana, mentre que en els duels d’ACB els caps de setmana, era habitual que es congreguessin aproximadament 4.000 persones als partits de l’equip tricolor.

El MoraBanc segueix la línia

El MoraBanc Andorra no és aliè a les dades globals de l’ACB i l’Eurocup, i també ha vist minvat el seu percentatge de victòries com a local en aquest inici de la competició. A la competició domèstica, per exemple, l’any passat va guanyar el 83 per cent dels duels disputats en aquestes alçades de la competició (cinc victòries en sis partits), mentre que enguany els homes d’Ibon Navarro s’han endut dos dels quatre partits que han disputat com a locals.

La sagnia tricolor és molt més evident a l’Eurocup, ja que del cent per cent de partits guanyats a casa fa dues temporades (quatre de quatre), es va passar al 75 per cent del curs passat (tres de quatre), fins a acabar amb un 50% de triomfs al Poliesportiu en el que portem d’aquesta Eurocup amb dues victòries de quatre partits celebrats fins al moment.

Un dels jugadors que més experiència té a les files del MoraBanc Andorra és David Jelínek, que compleix enguany la seva cinquena temporada com a tricolor, i que és un dels capitans de l’entitat. Sobre les sensacions de jugar sense espectadors i com afecta el jugador, l’aler va manifestar al Diari que “sempre és diferent jugar sense públic” i va afegir que “sempre és millor fer-ho amb la gent,perquè jugues més a gust i et dona millors sensacions”.

Pel que fa a l’absència de públic al Poliesportiu, el txec destaca que “la gent es posa sempre molt a dins dels partits, especialment en els grans, sempre recolza en tot moment o quan tenim moments difícils, i sense ells els partits es fan més difícils”. A més, destaca que “són el nostre sisè home i ells ens donen un avantatge i una empenta extra que ara la trobem a faltar amb aquesta situació”. El cantó completament contrari es troba quan un equip juga a fora, i Jelínek reconeix que “ara si vas a domicili pots pensar que tens més avantatge perquè no sents ni notes la pressió del públic a sobre, mentre que anteriorment la pressió anava sempre en contra teva”.

EL PARTIT CONTRA EL BASKONIA ES JUGA A LES 18.30 HORES

L’ACB va publicar ahir una nova llista de partits de la Lliga Endesa que veuran reajustat el seu horari inicial. Són partits corresponents a les jornades 15 i 18, a disputar-se el dissabte 2 i el diumenge 3 de gener. Un d’aquests enfrontaments que s’ha reajustat és el del MoraBanc Andorra contra el TD Systems Baskonia, al Fernando Buesa Arena de Vitòria. El partit, previst el dissabte 2 de gener a les 20.45 hores, s’avança i, finalment, començarà a les 18.30. Amb aquest,ja són tres els partits del MoraBanc que han patit algun tipus de reajustament d’horari.

tracking