Curses de resistència

Epicentre mundial

La cota 2.000 de Naturlandia acollirà entre el 19 i el 21 de març el Campionat del Món de triatló d’hivern

Epicentre mundialXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cota 2.000 de Naturlandia serà l’epicentre mundial del triatló entre el 19 i el 21 de març del 2021, i és que la ITU (Unió Internacional del Triatló) va escollir el Principat com a seu del Campionat del Món de triatló d’hivern, carrera amb set quilòmetres de cursa sobre la neu, 12 en bicicleta de muntanya sobre neu i 12 més d’esquí de fons. Aquest nomenament suposa que aquesta prova, una de les cinc que componen l’Andorra Multisport Festival, impulsat pel grup Ironman, tindrà un impacte major i s’espera que hi hagi entre 400 i 500 participants (un deu per cent a la prova elit i la resta a les amateur), i entre 700 i 800 persones al país. El director regional d’Ironman al sud d’Europa, Agustí Pérez, va matisar sobre aquests números que “som conservadors amb aquestes xifres, però esperem que hi hagi més gent”.

La candidatura d’Andorra va imposar-se a d’altres de països potents com Itàlia o la Xina. En aquest aspecte, Pérez va manifestar que “crec que ens han escollit per posar un nou país que entri al joc”, i va afegir que “per nosaltres ha estat fàcil explicar què podríem fer i com ho podríem fer, i el nostre bagatge ha ajudat molt”. En aquest aspecte, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va assenyalar que “ens vam marcar com a objectiu que la prova entrés dintre del calendari internacional, però no esperàvem fer-ho tan ràpid”, i va destacar que “és un repte més com a país, però tenim experiència contrastada a organitzar esdeveniments internacionals, i estic segur que estarem a l’altura de les circumstàncies i serà una oportunitat única que hem de fer servir per projectar-nos”. També des de l’executiu la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va afirmar que acollir el Mundial “consolida Andorra, una vegada més, com a país de primer ordre amb capacitat per organitzar les millors proves esportives durant les quatre estacions de l’any”.

Més enllà de la cota 2.000 de Naturlandia, la voluntat és que el poble de Sant Julià de Lòria es converteixi en l’epicentre d’aquesta prova, i per això es realitzaran diverses activitats, com el pas de banderes de les diferents delegacions o el sopar de benvinguda amb la voluntat que el nucli urbà pugui gaudir també de l’“impuls econòmic” que generarà la prova, segons va destacar el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral. El dirigent, a més, va agrair al Govern que “pensés en Sant Julià i Naturlandia per fer aquesta cursa”, i va cloure que “amb aquesta carrera podrem donar ales a l’esquí de fons amb una prova reconeguda a nivell mundial”.

Després d’un primer dia d’entrenaments, les competicions es faran dissabte i diumenge i es retransmetran arreu del món des del lloc web de la ITU, fet que permetrà una gran repercussió, segons va explicar Agustí Pérez. Pel que fa al retorn econòmic, el ministre Gallardo va mantenir les xifres d’entre 10 i 14 milions d’euros de previsió sumant les cinc proves de l’Andorra Multisport Festival, però sense la quantitat concreta d’aquest Mundial.

Pendents de la Covid-19

Com en tots els aspectes de l’actualitat, aquest Campionat del Món de triatló d’hivern també haurà d’estar pendent de com evolucioni la crisi sanitària a causa de la Covid-19. Sobre com pot afectar la pandèmia en el Mundial, el ministre de Presidència, Economia i Empresa va manifestar que “és un any atípic i segurament el primer tram del proper any també ho serà”, i va cloure que “treballem amb els protocols i tenim la idea que és factible dur a terme l’esdeveniment, però si estem en una situació dolenta prendrem la decisió de no tirar endavant la prova”. Per últim, el director regional d’Ironman al sud d’Europa va assegurar que “posarem el que calgui, i si fa falta buscarem alternatives, però la idea és treballar i que es pugui dur a terme”.

tracking