x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Instal·lacions

Referència mundial

Bomosa vol convertir el Cramea del port d’Envalira en un dels epicentres d’entrenament en altura de tot el planeta
Imatge de com serà el futur Cramea que s'ubicarà a l'antic edifici de Sud Radio, al port d'Envalira.

Referència mundial

Imatge de com serà el futur Cramea que s'ubicarà a l'antic edifici de Sud Radio, al port d'Envalira.

BOMOSA
Actualitzada 06/06/2020 a les 06:59
El Tribunal Constitucional va donar llum verd la setmana passada al Cramea (Centre residencial en alçada medicoesportiu d’Andorra) de les antigues instal·lacions de Sud Radio, al port d’Envalira, després de desestimar el recurs de súplica formulat per Saetde contra l’aute de l’Alt Tribunal del mes de gener. Ara, amb la via judicial ja esgotada, Bomosa (empresa adjudicatària del projecte el 2016) ja ha tornat a engegar la maquinària perquè el centre sigui una realitat i es converteixi en una referència mundial, tal com va admetre el seu CEO, Manel Garcia, que va explicar al Diari que “el que es pretén és que sigui un referent mundial de l’entrenament esportiu en alçada. És evident que serà el primer centre a Europa d’aquest tipus i també un dels millors que hi hagi al món”.
Les dates encara estan en l’aire perquè els arquitectes i enginyers estan estudiant el projecte arquitectònic, però la intenció de Bomosa és que pugui estar llest en uns tres anys. Tot i això, aquest període de temps no és definitiu, perquè no s’ha establert quan podran arrencar les obres, ja que “es tracta d’una actuació complexa, i que porta molt temps, a més que s’han de tenir en compte altres aspectes com la situació meteorològica”, va admetre Garcia.

El projecte original va presentar-se el 2016, i durant tot aquests temps en què ha estat aturat, des de l’organització han aprofitat per plantejar diverses millores com, per exemple, la capacitat, ja que passarà a tenir una vuitantena d’habitacions, i no 70 com estava previst. En aquest sentit, Garcia va assenyalar que “l’hem millorat i optimitzat amb coses del mercat que han anat evolucionant”, i va afegir que “el projecte estructuralment és el que va aprovar el Govern i es milloren elements constructius, però la superfície serà quasi la mateixa amb 9.000 metres quadrats”. Un dels canvis és que, tot i que s’havia estudiat, finalment no hi haurà piscina, i Garcia va argumentar que “va quedar descartada perquè el projecte ha de ser complementari a l’oferta de totes les instal·lacions esportives del país”, i va refermar que “cal aprofitar el que tenim a l’abast i lligar la relació amb les administracions públiques perquè els esportistes puguin gaudir de tota l’oferta”.
El Cramea estarà obert tant als equips i esportistes professionals com a tots aquells amateurs “que acreditin que s’estan preparant per a alguna competició”, i l’objectiu és que “puguin disposar d’un espai polivalent amb part mèdica, proves d’esforç, residència i espai de fitness i wellness per gaudir el màxim temps possible d’una estada en alçada que sigui profitosa”. Des de l’inici del projecte el 2016 hi ha hagut contacte amb diferents federacions, equips i esportistes d’elit, i Manel Garcia confia que “els ciclistes professionals, que en tenim molts al país, puguin ser prescriptors del centre perquè interessa a tothom”.

Per últim, Garcia va declarar que “l’impuls mediàtic l’haurem de donar quan tinguem clar que comencem l’obra, els Jocs Olímpics de París del 2024 podrien ser un bon moment, però volem ser presents a tots els esdeveniments i ens valdrem de la declaració d’interès nacional perquè tingui un interès mundial”.
 
RELACIÓ ESTRETA AMB EL CAR DE SANT CUGAT
Dintre del projecte del Cramea s’inclou també un conveni de col·laboració amb el CAR de Sant Cugat per establir sinergies entre tots dos centres. Segons va explicar Manel Garcia, “ells no tenen elements que permetin saber de quina manera millora el rendiment esportiu en alçada i aquest serà un dels punts importants”. A més, el CEO de Bomosa va afegir que “hi haurà interaccions entre el CAR i el Cramea perquè algunes proves que es fan a Sant Cugat es facin també a Andorra”.

Per últim, el conveni de col·laboració també inclou “tota la part tècnica i tecnològica que hi hagi a un i altre lloc i que pugui ajudar en l’evolució”.
Etiquetes
  • #11 Ramon
    (06/06/20 23:18)

    Es increïble , només sabeu criticar!!! De veritat sou molt foscos!!! 

    Respondre
  • #10 Bio Bio
    (06/06/20 22:13)

    Com sigui com el menjar de l'hospital millor no començar! A part de tenir bons community managers cal treballar, tenir coneixements i fer-ho bé.

    Respondre
  • #9 Ian
    (06/06/20 18:47)

    I encara perdrem part del patrimoni cultural nacional amb la destrucció de l'històric emissora de Radio de les Valles.
    Una de les úniques emissoras históricas del món. És una peça de museu de gran valor!!!
    Vergonyós!
    Andorrà tu patrimoni poc a poc se va...

    Respondre
  • #8 Andorra
    (06/06/20 18:11)

    Encara no us heu adonat que tot es manipulacio i vendre fum..
    9briu els ulls ja

    Respondre
  • #7 Ian
    (06/06/20 17:53)

    "epicentre d'entrenament en altura de tot el planeta"
    ... modestia andorrana!

    Respondre
  • #6 Carme
    (06/06/20 17:49)

    Un dels esports d'aventura serà conviure enmig els lixiviats, brossa i residus sanitaris o industrials altament contaminants de quasi 4 dècades.

    Respondre
  • #5 Ian
    (06/06/20 16:39)

    ....i amb tempestes a l'estiu i llamps, cap problemes??? És un lloc molt perillós.
    Ambició mundial... seguretat??

    Respondre
  • #4 Jjaja
    (06/06/20 16:20)

    Just al costat a on hi ha la basura enterrada jajajaja

    Respondre
  • #3 Ian
    (06/06/20 16:11)

    I a l hivern ....tancats?
    O desnevaran el port d Envalira amb pala( de alt nivell)?

    Respondre
  • #2 Joan
    (06/06/20 15:12)

    Una gran iniciativa i d'origen privat. Andorra té totes les condicions per aquests tipus de centres. Esperem que entre els polítics i el Viladomat no s'ho carreguin.

    Respondre
Veure’n més
11
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts