Reportatge

Inter, campió?

La FAF espera les directrius de la UEFA per decidir el futur de la temporada de la Lliga Multisegur Assegurances. La intenció és reprendre la competició, però donar-la per acabada també és una opció. Sense drets televisius pel mig, l’impacte econòmic seria mínim.

Inter, campió?FAF

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El futbol ha quedat totalment aturat a nivell mundial fins a nova ordre. La incertesa sobre quan es podran reprendre les diferents competicions és màxima, també a Andorra. La Federació Andorrana de Futbol (FAF) segueix en espera de l’evolució de la pandèmia i les directrius del ministeri de Salut per poder reprendre la Lliga Multisegur Assegurances, però també està molt pendent de la UEFA, que marca els calendaris. Dimecres passat van obrir un nou escenari possible en què posaven com a data límit de final de la competició el 20 de juliol, cosa que dona més esperança de poder reprendre la lliga, que continua sent la intenció.

Amb tot, donar-la per finalitzada i centrar-se en la temporada vinent també és una opció que està damunt de la taula. Això podria portar que l’Inter Club d’Escaldes, actual líder, fos proclamat campió, com ha passat en moltes competicions europees. Ha succeït per exemple a Bèlgica, on la setmana passada es va proclamar guanyador al Bruges. La UEFA va renyar la federació belga per no esperar a prendre una decisió més endavant i la va amenaçar amb un possible càstig sense que els seus clubs participin en competicions continentals. Davant d’aquesta situació, la FAF es manté a l’espera.

Tot i això, l’opció de donar la temporada per finalitzada seria una decisió lògica per a molts jugadors. “L’Inter és líder, però penso el mateix que si anéssim quarts, sisens o setens, i és que és molt complicat començar de nou. Hi ha prioritats i el futbol aquí a Andorra no n’és una. Hem de ser bastant pràctics i pensar que aquesta temporada ja ha passat i començar la següent amb la major normalitat possible”, exposa Ilde Lima, jugador de l’Inter. També Sebas Gómez, capità de la UE Engordany, assenyala que “utilitzant el sentit comú, ho veuria lògic [proclamar l’Inter campió]. Evidentment com a jugador de futbol m’agrada competir la lliga fins al final i intentar arribar al més amunt possible, però sent realista, el que està per damunt de tot és el benestar d’un país. No parlem d’un equip, sinó de tot un país”.

Per la seva part, el tècnic del Vall Banc Santa Coloma, Marc Rodríguez, indica que “analitzant-ho des de fora i comparant amb el que hi ha a Espanya, si hi ha un lloc on es pot acabar la lliga és a Andorra, veient com s’ha reaccionat i les mesures que s’han pres”. L’entrenador afegeix que “si soc sincer, ara és el que menys importa, però seria una bona notícia poder acabar. Soc partidari de guanyar-ho tot al camp, però la situació és excepcional”.

A diferència del que passa amb les grans lligues d’Europa, la competició andorrana no mou grans quantitats de diners per drets de televisió o venda d’entrades. Això fa que en cas de suspendre definitivament la temporada, l’impacte econòmic fos mínim ja que és a través de la UEFA i la participació a Europa amb la qual es financen els equips i la lliga. De fet, molts clubs no han tocat els sous dels jugadors, per ara, ja que l’aturada no fa variar el pressupost de la vigent campanya. “Els equips de la lliga andorrana no estan influïts pels espectadors ni per la televisió. L’Inter ens ha assegurat que el pressupost de principi de temporada és el mateix, així que ens pagaran fins al final com estava estipulat”, explica Lima, que remarca que “la situació no és gaire comuna dins de la lliga nacional pel que arriba d’altres companys, però és el que hauria de passar”.

S’haurà de veure, però, si la lliga s’allarga fins a l’estiu com influeix això. També com afectarà l’aturada tan llarga i el confinament els jugadors al tornar. “Si comencem al juny hauran estat aturats dos mesos i mig, i mai han estat tant temps aturats”, indica Rodríguez, mentre que el també jugador de l’Inter Juli Sànchez remarca que “per començar a fer un partit després de tant temps has de fer una pretemporada. S’hauria de donar un temps perquè sinó hi hauria moltes lesions i no hi hauria nivell, ni estat mental i físic per jugar”.

tracking