Poliesportiu

Un mes per decidir

El COI reconeix per primer cop la possibilitat d’haver d’ajornar els Jocs Olímpics de Tòquio, i en quatre setmanes prendrà una decisió

Un mes per decidirAgències

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajornament dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020, que s’havien de celebrar del 24 de juliol al 9 d’agost, sembla més a prop que mai després que el Comitè Olímpic Internacional (COI) reconegués ahir per primera vegada en una nota pública aquesta possibilitat. L’organisme va explicar que en quatre setmanes acabarà prenent una decisió final sobre les dates definitives de Tòquio 2020, però tot apunta que s’hauran d’acabar retardant arran de la crisi sanitària derivada del coronavirus que està afectant tot el món.

El Comitè Executiu del COI va reunir-se ahir al matí d’urgència de manera telemàtica després de les nombroses veus que demanaven un ajornament de la cita, i va explicar en una nota posterior que “veient l’empitjorament de la siutació a nivell mundial, l’executiva ha fet avui el primer pas en la planificació de nous possibles escenaris”, i va afegir que “el COI, en col·laboració amb el comitè organitzador, les autoritats japoneses i el Govern Metropolità de Tòquio iniciarà converses per avaluar la situació sanitària mundial i les repercusions als Jocs Olímpics, inclosa la hipòtesi de l’ajornament”. Per últim, en aquest comunicat també s’assenyalava que “el COI confia d’haver acabat aquestes discusions en les properes quatre setmanes, i aprecia la solidaritat i la col·laboració dels comitès olímpics nacionals i de les federacions internacionals per recolzar els atletes i adaptar la planificació dels Jocs”. El que sí que es va descartar totalment des de l’organisme mundial va ser una possible cancel·lació de la cita olímpica.

TRES OPCIONS SOBRE LA TAULA

Segons les informacions que van trascendir ahir, hi ha tres opcions sobre la taula per si finalment s’han d’ajornar els Jocs Olímpics: que es disputin aquest mateix any, però a la tardor, que siguin el 2021 o que se celebrin el 2022.

La primera de les possibilitats seria ajornar la cita olímpica a finals d’agost (del 25 d’agost al 9 de setembre), quan hi havia previstos els Jocs Paral·límpics, o fins i tot, que aquest ajornament sigui de més temps i es fessin a l’octubre, tot i que hi hauria l’inconvenient de la coincidència amb calendaris de lligues esportives com el futbol i l’NBA, i també d’esports com el tenis i el golf.

Una altra de les opcions és passar els Jocs de Tòquio al 2021, el que suposaria una decisió històrica i seria la primera vegada en què una cita olímpica se celebra en any imparell. A més, s’haurien d’adaptar alguns calendaris, ja que per al 2021 hi ha prevista l’Eurocopa de futbol, i també el Campionat del Món tant de natació com d’atletisme.

Per últim, l’altra possibilitat que va trascendir ahir és la que l’ajornament fos fins al 2022, la qual cosa suposaria que els Jocs Olímpics d’estiu coincidissin amb els d’hivern, que estan previstos per aquell matix any a Pequín. A més, això suposaria que molts esportistes que tenien previst retirar-se després de Tòquio 2020 no poguessin arribar a la cita olímpica.

SEGUEIXEN LES PRESSIONS

Les federacions nord-americanes d’atletisme i natació, dos dels esports més importants dels Jocs, van obrir la caixa dels trons demanant l’ajornament, i altres federacions importants de països com França, Espanya, Alemanya i Gran Bretanya van afegir-se a aquesta petició.

tracking