olimpisme

Predisposició absoluta

El secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, considera “il·lògic” que no hi hagués Andorra a la candidatura pels Jocs Olímpics d’hivern

Predisposició absolutaGENERALITAT DE CATALUNYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, ha defensat amb fermesa l’opció d’Andorra de formar part de la futura candidatura Barcelona i Pirineus per acollir els Jocs Olímpics d’Hivern de l’any 2030. En aquest sentit, Ruiz ha explicat al Diari que “nosaltres el que fem és observar. Li vaig transmetre a [Gerard] Figueras [Secretari General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya] que no seria lògic que en uns Jocs Olímpics

d'hivern dels Pirineus no hi hagués el país dels Pirineus”. Justo va insistir que “seria il·lògic”, tot i que “al final són uns Jocs que volen organitzar ells”. El secretari d’Estat de l’Esport andorrà revela que, en aquesta trobada amb el seu homòleg català, “els vaig transmetre la nostra predisposició a formar-ne part [a la candidatura] perquè creiem que podem sumar i sumar molt”. Els motius que Justo va detallar i que fan molt atractiva a Andorra són “per la nostra experiència en organització d'esdeveniments, la capacitat hotelera, la situació geogràfica, les nostres pistes, i perquè sabem que des del COI es potencia el fet que no s'organitzi en un sol país i crec que, fins i tot, França estaria disposada a formar-hi part”.

En la situació actual, quan encara no s’ha definit la candidatura de manera oficial, Ruiz assegura que “estem observant amb molt bona predisposició i a l'espera que ens diguin que volen comptar amb nosaltres”.

La negativa aragonesa

Fa poc menys d’un mes, el president d'Aragó, Javier Lambán, va rebutjar públicament la idea que Andorra estigués inclosa en la candidatura per aquests Jocs del 2030. Per al mandatari aragonès, el de Pirineus 2030 ha de ser un projecte impulsat únicament des d'Espanya i, a més, va defensar que suposava una forma d'ajudar a millorar les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya. “El que s’ha de valorar és que siguin uns Jocs Olímpics al Pirineu català i a l’aragonès”, va comentar. És a dir, que sigui “un projecte totalment espanyol”. Tot i la contundència d’aquelles manifestacions, Justo Ruiz estén la mà al dirigent aragonès, amb qui assegura que “no hem tingut la possibilitat de parlar, i si ells tenen molt clar que Andorra és més un inconvenient que una aportació positiva, si volen fer-ho saber, estarem disposats a parlar”. Ruiz, en aquest sentit, proposa “convidar-los a venir a Andorra, obrir les portes i explicar tot el que podríem aportar a aquests Jocs, i a partir d'aquí, veurem què decideixen perquè al final són ells”. El secretari d’Estat d’Esports va evidenciar que “no tindria sentit que ens vinguessin a demanar si volem participar en els Jocs dels Pirineus i diguessin que no. Estem lògicament disposats a col·laborar”.

PREOCUPACIÓ PELS JOCS DE TÒQUIO

El secretari d’Estat d’Esports andorrà tampoc no amaga la seva preocupació al voltant de la celebració dels Jocs Olímpics de Tòquio que, teòricament, han de tenir lloc del 24 de juliol al 9 d’agost. Tot i que, dissabte, el Primer Ministre japonès, Shinzo Abe, va assegurar que els plans segueixen inalterables i que, malgrat la pandèmia del coronavirus, “acollirem els Jocs sense problema, segons el previst”. Per a Justo Ruiz aquest “és un tema que preocupa i preocupa molt per quines decisions s’estan donant en altres esdeveniments més petits que s’estan anul·lant”. En aquest sentit, Ruiz comenta que “és una llàstima perquè tenim una atleta que ha fet mínima i que treballa de valent com la Mònica Doria, i segur que som dels més preocupats perquè es puguin realitzar, i haurem d’esperar”. El secretari d’Estat subratlla que “estem orgullosos d’ella i sabem que arribarà el més amunt possible perquè té una gran personalitat i sacrifici”.

tracking