Cristian España

“La intenció és tornar al Dakar, però encara s'ha de gestionar”

El flamant campió de les ICe Gladiators arrencarà un nou curs ple de reptes, participant en diferents proves per Espanya i Marroc. El raid de l’Aràbia Saudita, però, és el gran objectiu

“La intenció és tornar al Dakar, però encara s'ha de gestionar”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cristian España acaba de proclamar-se campió de les Ice Gladiators, que han hagut de reduir-se de cinc a tres jornades per les condicions meteorològiques d’aquest hivern. Ara, aparcarà el gel i es posarà el xip d’enduro i de terra. L’objectiu final és clar: ser al Dakar 2021.

Han estat unes Ice Gladiators una mica atípiques?

Sí, però hem tingut la sort que en aquestes tres curses que hem pogut fer han estat en molt bones condicions. Les carreres m’han anat del tot bé perquè vam fer una bona preparació de la moto i uns entrenaments específics per ser competitius. Hem guanyat cinc de les sis curses que s’han fet, i ho tenia tot de cara per guanyar el campionat. Estic content perquè no havia tingut l’oportunitat de córrer tot el campionat sencer, ja que els últims anys anava a participar en el Dakar i només en podia fer alguna. Enguany se m’ha donat l’oportunitat de fer-les totes des del meu equip i ha anat força bé.

Tot i haver guanyat la majoria de curses, ha tingut lluites emocionants.

Sí, han estat carreres amb pilots competitius. Hem tingut el Nil [Solans], que ja sabíem que ens podia donar una mica de guerra, i així va ser. També ha aparegut l’Alfredo Gómez, que no ha pogut ser a totes, però a les que ha vingut ha ficat les coses molt complicades, amb una lluita aferrissada a totes les curses i mànegues, però això és el més divertit, és el que busques, poder anar lluitant. Espero que l’any vinent es torni a fer i puguin haver-hi pilots importants i que donin bon caixet al campionat. Ha estat molt maco i espectacular per a la gent que ha vingut.

Haver-se ajuntat amb les Crèdit Andorrà GSeries ha estat un extra.

És una cosa que buscàvem. Jo feia un parell d’anys que comentava als de l’Automòbil Club que podria ser bonic ajuntar-los perquè al cap i a la fi tots correm al mateix circuit i en les mateixes condicions. Se’ns ha donat més vida als pilots i ha estat interessant. Jo crec que des de l’ACA i la federació estan molt contents i crec que seguirem.

Els Ice Gladiators li han servit per preparar la temporada?

És un campionat que marca el començament de l’any, que sempre ve de gust córrer a casa, i va molt bé per iniciar la temporada i posar-se en mode competició. Ara ja hem canviat el xip i vam fer els primers entrenaments sobre terra.

Quines proves farà enguany?

Tinc previst poder fer alguna cursa del Campionat d’Espanya d’Enduro, fer la Baja Aragón al juliol. Al setembre tinc previst fer un ral·li nou que es fa a Andalusia de cinc dies, i després fer un ral·li de sis dies al Marroc. I després la meva intenció és tornar al Dakar, però això encara s’ha de gestionar amb l’equip i espònsors, que és més complicat. També fer el Campionat d’Andorra. De totes maneres, amb la situació que estem vivint ara no sé com anirà tot perquè s’estan ajornant moltes curses, però esperem que puguem tornar a la normalitat tots.

Amb quin equip aniria?

Amb Sherco. Estic fent uns tràmits per veure si puc entrar a l’equip de ral·li de la marca, però serà complicat perquè hi ha poques motos i molts pilots, però intentarem fer un any amb uns bons resultats i a veure si així poden comptar amb mi.

Li dona més ambició tornar al Dakar pel fet que es faci a l’Aràbia Saudita?

He estat tres anys corrent a Sud-amèrica, vam passar gairebé pels mateixos llocs i ho vaig veure gairebé tot. Quan es canvia d’ubicació hi ha més interès per poder-ho viure. He parlat amb molts pilots i m’han explicat que l’Aràbia Saudita és impressionant, per la grandària i el terreny que té. També diuen que és una mica més trist perquè a Sud-amèrica hi havia molta afició, cosa que allà no hi ha. Falta el caliu de la gent, però com a paisatge ha estat un Dakar molt elevat.

Hi ha alguna altra disciplina a part de l’Enduro que li agrada?

Fa uns quants anys que tenim Toni Bou a Andorra i ara he tornat a fer trial. És possible que em veieu en alguna prova del Campionat d’Andorra de Trial. Acostumo sovint a entrenar amb el número 1 del món i estic tornant a agafar les ganes de fer trial. És molt divertit i a més estem en un país amb un terreny perfecte per poder-lo practicar.

tracking