Reportatge

La petjada de Nico Portal

La sobtada mort del director esportiu de l’Ineos al seu domicili de la Massana deixa un buit entre els estimats i coneguts, molts dels quals ciclistes i esportistes residents al país. Tots en destaquen l’etern somriure, la passió per la bici i la gran professionalitat.

La petjada de Nico PortalTEAM INEOS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’equip Ineos va anunciar dimarts al vespre la sobtada mort als 40 anys del director esportiu, Nico Portal, a la residència d’Andorra per una aturada cardíaca. De seguida el món del ciclisme va quedar en estat de xoc per la pèrdua d’un dels membres del pilot de les curses més rellevants. Va deixar de competir el 2009 quan se li va diagnosticar un problema cardíac, però va seguir lligat al món del ciclisme en la direcció de l’Sky, sent una de les peces fonamentals del que és ara el millor equip del món, sota el nom d’Ineos.

És per això que els grans noms del ciclisme mundial van copsar les xarxes de missatges d’amor envers Portal. “Ell sempre alegre, amb bona energia, cap fred, calculador, sabia guiar tot un equip en moments difícils. Sempre el vaig admirar molt”, escrivia el vigent campió del Tour de França, Egan Bernal, mentre Chris Froome destacava que “va ser el noi més amable i feliç que vaig conèixer, i va viure sempre la vida al màxim”. També Purito Rodríguez es va mostrar dolgut. “Ens deixa un dels millors companys i amics que vaig tenir al ciclisme. Una d’aquelles persones que deixen petjada a les nostres vides”, va exposar.

El dol es va estendre més enllà del seu esport i va tocar d’altres disciplines, així com va colpejar de ple molta gent del país. L’ex-ciclista francès ja feia més de dos anys que residia a Andorra, temps suficient per deixar petjada entre la gent d’aquí des de bon inici. “Quan va venir al país es va posar en contacte amb mi perquè li vaig treure la llicència, i era molt ben partit i trempat. Vivia el ciclisme al cent per cent. Em vaig quedar de pedra ahir [dimarts]”, diu Emili Pérez, president de l’Sprint Club, en el qual tenien llicència els fills de Nico fins recentment.

Tots el que el coneixien destaquen el gran valor humà que tenia, així com el seu etern somriure i l’extraordinària passió pel seu esport. “Tenia molta, molta passió per la bici. De l’equip Ineos era dels que més enamorats n’estaven”, assegura el ciclista de l’UAE Team Emirates David de la Cruz, que va coincidir amb ell dues temporades a l’Sky-Ineos. “Recordo que moltes vegades, quan arribaves a l’hotel després d’una etapa, o al mateix autobús de camí, si no estava preparant alguna cosa per a l’etapa següent estava mirant algun vídeo de ciclisme (en ruta) o també de BTT, perquè tenia passió per tot allò que era ciclisme”, afegeix De la Cruz.

Aquesta passió, però, s’allargava més enllà del ciclisme, i era en general pels esports de les dues rodes. D’aquí va sorgir una amistat amb el pilot del Dakar Cyril Despres, que el coneixia d’abans de coincidir al país. “Vam fer una competició cap al 2006 o 2007, quan encara era ciclista. Era una barreja de moto, córrer i bici, com una mena de triatló”, explica Despres, que remarca que “quan va arribar a Andorra vam començar a tenir una mica més d’activitat, però tampoc molta perquè tenia un elevat ritme de viatge. Era un noi molt professional que s’hi dedicava molt”, i afegeix que “la setmana passada ens vam creuar, vam xerrar i havíem previst algunes coses per als propers dies amb Mike Horn, ja que ens havia seguit durant el Dakar i volíem fer alguna sortida”.

El darrer element clau que destaquen els que el coneixien a l’hora de parlar de Portal és la passió per Andorra, de la qual “estava enamorat”, segons explica De la Cruz, que indica que “sempre ho deia”. “Estava molt content de ser aquí. M’explicava que fins i tot els seus fills parlaven millor el català que ell”, explica Pérez. Era un client habitual del BTT a Pal i realitzava moltes altres activitats al país sempre que el calendari li ho permetés. “És un tipus de persona que estic agraït d’almenys haver conegut i compartir alguns moments amb ell. Fer sortides amb bicicleta, córrer per Engolasters...”, exposa Despres. Però la vida se l’ha endut de manera prematura, igual que la seva carrera com a ciclista. I és per això que és important, com recorda el dakarià, que “s’ha de gaudir cada dia sense deixar-ne un de costat”.

tracking