La nova Copa del Món, a punt

La renovada Comapedrosa Andorra, l’antiga Fontblanca, engega el compte enrere per a una edició de canvis i reptes

La nova Copa del Món, a puntSFGA / JAVILADOT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El cap de Govern, Xavier Espot, el cònsol major de la Massana, David Baró, i membres de Vallnord-Pal Arinsal i de la Federació Andorrana de Muntanyisme van engegar ahir el compte enrere per a la cita andorrana de la Copa del Món d’esquí de muntanya ISMF. Queden 59 dies (ahir, eren 60) per donar el tret de sortida a una de les edicions amb més canvis de la història, que fins i tot té un nom diferent. Es passa de celebrar-se a Arcalís i dir-se Fontblanca a disputar-se al cim del Principat i anomenar-se Comapedrosa Andorra. El que es mantindrà seran les dates. Divendres 24 de gener del 2020 se celebrarà la cerimònia d’inauguració, dissabte 25 es farà la prova individual i diumenge 26, la vertical.

La gran novetat d’aquesta 10a edició és que tota l’acció se centrarà a Arinsal, i el punt de sortida i d’arribada de la individual serà el mateixa que el de l’arribada de la vertical, el Bar Igloo, fet que suposarà un aspecte “positiu molt important a nivell logístic”, tal com va explicar el director de cursa, Carlo Ferrari. El canvi en el recorregut de la prova llarga, que coronarà el cim d’Andorra i tindrà 1.850 metres de desnivell positiu, amb un temps de durada aproximat per als primers classificats d’una hora i 45 minuts a la categoria de sènior masculina, suposa “tot un repte” per a l’organització. “Hi ha diferents motius per al canvi, sobretot que volíem centralitzar-lo en un únic lloc, per la logística, i realment Arinsal amb el peu de pista que té ens ajuda molt”, va argumentar ahir Ferrari amb relació a la nova ubicació. De la seva banda, el director general de Vallnord-Pal Arinsal i de la Copa del Món ISMF ho va explicar tot assenyalant que “és una història de complicitat amb la federació, amb la qual ja fa molts anys que treballem amb la vertical, que és molt reconeguda en l’àmbit mundial. Va sortir aquesta necessitat de trobar una ubicació en la qual les dues proves estiguessin juntes i Arinsal és el lloc ideal”.

Pendents del temps

Ferrari també va avisar que hi certa probabilitat que finalment no es pugui disputar el recorregut original al Comapedrosa per les inclemències meteorològiques que hi pugui haver. Amb tot, el director tècnic de la FAM va assegurar que ja hi ha tres alternatives en cas que es doni aquesta situació, resituant la prova al coll de la Botella. “[La zona del Comapedrosa] és un terreny completament verge, no hi ha cap infraestructura, si tenim sort de tenir un bon dia serà impressionant”, va indicar Ferrari. En aquest sentit, el corredor de la FAM Xavi Areny va refermar que “si es pot fer la cursa que està planificada serà millor inclús que la d’Arcalís. Pel que fa a visualització per al públic potser no ho veurà tant, però tots els que hi arribin serà com veure un plató de cinema”.

Pel que fa a la prova vertical no hi haurà tants canvis i es disputarà com és habitual a les pistes d’Arinsal, amb la sortida a la part baixa i amb l’arribada al Bar Igloo, que suposarà un recorregut de 720 metres de desnivell positiu.

MÉS D'UN CENTENAR DE CORREDORS, NOU DELS QUALS ANDORRANS, A LA COPA DEL MÓN

Encara no hi ha confirmació oficial dels participants a la Copa del Món Comapedrosa Andorra, però l’organització té clar que es mantindrà un nombre similar al de les edicions anteriors, que es va situar en el centenar de corredors d’uns 13 països. Potser enguany s’ampliarà aquesta xifra gràcies al fet que és un esport potencialment olímpic per als Jocs d’hivern del 2026 d’Itàlia. “La previsió són uns 120 o 130 corredors, i totes les figures hi seran, de fet, ja sabem que vindran tots, com cada any”, va exposar Carlo Ferrari ahir, que afegia que “si el Kilian [Jornet] segueix la línia dels últims anys no hauria de venir, però si sap que ho fem al Comapedrosa potser li desperta el cuquet”. Per part andorrana, hi haurà nou corredors, amb els sèniors Xavi Areny, Gerber Martín, David Albós i Euan Prieto, les promeses Sergi Casabella, David Pérez i Carles Serrra, i els júniors Andrea Sinfreu i Marcel Prat. “Un any més intentarem tornar a estar al màxim a la sortida. Hem fet una bona pretemporada, amb entrenaments de volum i qualitat a Tignes”, va exposar ahir un dels màxims exponents de l’equip, Xavi Areny. La seva situació professional farà que no pugui ser a la primera Copa del Món de la temporada, el 20 i 21 de desembre a França, ni gairebé a cap de les altres cites, tret potser de la dar­rera, a Itàlia, que també coincidirà amb l’Europeu.

tracking