Reportatge

L'etern somriure

L’exesquiadora paralímpica Susanna Herrera ens ha deixat als 56 anys després de lluitar contra una dura i llarga malaltia. L’andorrana va posar en marxa la Federació d’Esport Adaptat

L'etern somriureFAMILIA HERRERA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’excap de Govern Marc Forné tenia molt clar que la Susanna Herrera era la millor embaixadora de l’esport andorrà adaptat i, per això, li va demanar que se n’encarregués de fer funcionar una federació d’aquesta modalitat per primer cop. Amb el seu etern somriure va acceptar el repte i va esdevenir en la impulsora l’any 1998, juntament amb Xavi Fernández i Miquel Llongueres, de la primera federació d’esport adaptat a Andorra, la FADEM, actual FADEA. La llum de la Susanna es va apagar dissabte als 56 anys després de lluitar davant d’una cruel malaltia. Com a cofundador de la FADEM, Xavi Fernández va compartir innombrables moments amb ella. “Era una persona molt sincera i una gran amiga. Una amant de l’esport i que va impulsar al 98 la primera federació d’esports adaptats. La seva experiència va ser cabdal per tal que l’esport adaptat tingués la importància que mereix”.

Invident des dels 23 anys i treballadora al comú de Canillo, Herrera va ser la precursora de la llei del gos pigall i ha estat una esportista eternament agraïda a Quico Viladomat, que li cedia la pista de la Coma per entrenar-se, i a tota la seva família. Un altre Viladomat, el recordat Albert, va ser el seu entrenador. Herrera va ser una gran esportista paralímpica a Espanya, ja que va aconseguir dues medalles als Jocs Paralímpics d'Innsbruck (Àustria) el 1988, amb un or en descens B1 i un bronze en gegant B1. Carlos Alberto de Jesús, exdirector tècnic de FADEA, també recorda amb nostalgia i emoció la Susanna. “Ens va obrir moltes portes i va fer que ara tinguem la possibilitat d’oferir molts esports, no només per a persones invidents, sinó per a d’altres amb discapacitat física i sensorial”. L’exdirector tècnic subratlla que la Susanna “sempre ens ha fet costat i ara feia uns anys que tornava a estar molt vinculada a la federació, a les seves activitats i sempre disposada a oferir-nos la seva experiència”. Una empenta i un altruisme que fa que sempre estigui al cor de tots.

tracking