Futbol

Marc Vales dona una victòria històrica

Un gol amb el cap i l’ànima de Marc Vales atorga la tercera victòria de la selecció en competició oficial

Marc Vales dona una victòria històricaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Va emergir del no-res amb la passió i la força d’un país. Aprofitant un servei de cantonada de Pujol, Marc Vales, de cap, va bufar les espelmes davant la xarxa i va entrar directe al club dels escollits. Les victòries en fase de classificació només porten el segell de garantia si et dius Marc. Bernaus va obrir la porta el 2004 contra Macedònia, Rebès va fer claudicar Hongria i ahir el central del Sandejford noruec va emmarcar el seu retrat a la galeria dels dies per eternitzar.

La selecció se sent forta a l’empara de l’Estadi Nacional. És a casa on troba acomodament i se sent abrigada, malgrat haver de patir els indesxifrables bots de la pilota en una gespa sintètica que, ara, iniciarà la seva mudança a Ordino. Acomiadar la superfície va ser, sens dubte, l’altra bona notícia de la jornada. Una gespa que han trepitjat en cinc anys figures mundials com Bale, Cristiano Ronaldo, Hazard, Mbappé o Griezmann i que tots, alguns més que altres, van tòrcer el gest i es van posar les mans al cap quan van tenir el primer contacte.

Es presentava Moldàvia com un rival per a competir, per a iniciar les hostilitats amb forces igualades i per jugar amb la il·lusió de tenir opcions per guanyar.

Andorra va sortir en combustió, disposada a defensar la seva parcel·la i evitar la possible superioritat moldava. L’aposta de Marc Pujol d’inici va donar la pinzellada ofensiva necessària per barrejar amb Ludo i trobar premi de la pressió alta de Marcio Vieira i Cristian Martínez. Sabut és que el sintètic del Nacional no permet gaires floritures, Moldàvia va apostar pel joc directe i per gratar en accions d’estratègia i, en una jugada de laboratori, Boiciuc, de cap, va enfocar Gomes. Artur Ionita, el futbolista del Cagliari italià i capità del combinat moldau, va tornar a avisar. Moldàvia encaixonava la selecció i cada cop se sentia més còmoda quan Mihailov, en un servei de falta, posava en circulació la pilota des de la dreta i Ginsari, dins de la cova i amb l’ungla feia treballar primer Gomes i després Max Llovera sota pals, per avortar l’amenaça. El grup de Koldo es va haver de multiplicar en les ajudes i es va cargolar per no deixar cap esquerda.

La selecció és un sac de nervis quan té la pilota en zona d’influència i això penalitzava massa davant d’un rival amb què es pot mantenir la mirada. Aferrats a una idea de joc de mossegar molt i concedir poc, el pas pels vestidors no va variar gaire l’escena. Un xut de Ionita que buscava l’escaire va ser resolt de forma esplèndida per Gomes que, crescut, va fer un parell d’intervencions més i Koldo va ingressar Aláez per posar més pebre. La selecció va saber precintar la seva parcel·la amb una exhibició d’intensitat, ordre i passió. Antoine de Saint-Exupéry ja va dir que el que embelleix el desert és que amaga un pou en algun lloc”. Ahir el pou va ser Marc Vales, que va apropar Andorra a la glòria.

LES CLAUS

Estratègia

El laboratori havia de jugar un paper molt important en un partit en què va dominar el joc directe i l’estratègia podia marcar la diferència. I així, en un servei de cantonada, va arribar el gol.

Història

Marc vales ingressa al club dels escollits com a signant del gol que va atorgar la tercera victòria oficial de la selecció. El central afe- geix el seu nom al d’altres Marcs: Bernaus i Rebès.

Marc Vales dona una victòria històrica

tracking