Finals Copa del Món

Mikaela Shiffrin segueix fent història a la Copa del Món

La nord-americana s’endú l’eslàlom a Soldeu i engrandeix la seva història, amb 40 triomfs en aquesta disciplina i 59 a la Copa del Món

Mikaela Shiffrin segueix fent història a la Copa del Món

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Té tot just 24 anys acabats de fer (el seu aniversari va ser dimecres), però Mikaela Shiffrin està decidida a fer història. Ahir va imposar-se a l’eslàlom de les finals de la Copa del Món de Grandvalira disputades a la pista Avet de Soldeu davant de més de 5.000 aficionats que van voler gaudir de les millors estrelles del món de l’esquí alpí. Amb el triomf d’ahir, l’esquiadora nord-americana deixa el rècord de victòries en una mateixa temporada a la Copa del Món en 16, una xifra que sembla superable per poca gent. A més, va igualar els 40 triomfs en eslàlom del suec Ingemar Stenmark, qui més curses d’aquesta modalitat havia guanyat fins ahir.

Shiffrin ja tenia matemàticament a la butxaca el Globus de Cristall d’eslàlom, i aquests dies havia reconegut que estava centrada en la cursa de gegant d’avui, però veient la seva espectacular segona mànega d’ahir, no ho va semblar. La suïssa Wendy Holdener l’havia guanyat a la primera mànega, i Shiffrin va necessitar tot el seu potencial per remuntar a la segona amb una espectacular baixada i acabar-se imposant per només 0”07. Per la seva banda, Petra Vlhova va ocupar el tercer calaix del podi a 1”22 de la nord-americana.

Un cop acabada la cursa, Shiffrin va destacar que “una diferència de 0”07 és res, he hagut de prendre riscos i empènyer per treure el millor de mi i poder guanyar”, i va afegir que “a la segona mànega he hagut de fer un extra”. Amb 24 anys ho ha guanyat tot, però ni molt menys vol aturar-se aquí, i va manifestar que “el somni ja està aconseguit, però ni molt menys ha acabat i segueix incrementant-se”. Per últim, va voler fer èmfasi en el seu equip: “l’equip que hi ha al voltant d’un campió és molt especial, i jo tinc gent increïble envoltant-me”.

Triomf de pinturault al gegant

Al gegant masculí, el vencedor de la jornada va ser Alexis Pinturault, que va fer una cursa espectacular que li va donar el triomf. L’esquiador gal ja va endur-se la primera mànega per davant de Matts Olsson i Marco Odermatt, i a la segona va confirmar la seva victòria que va fer embogir la grada, amb nombrosa presència de seguidors francesos. A la segona mànega, Olsson va cometre una errada que va enviar-lo fora dels 10 primers. Això va fer que Odermatt pugés a la segona plaça, mentre que l’eslovè Zan Kranjec va tancar l’últim calaix del podi.

Per la seva banda, Marcel Hirscher, que ja era matemàticament vencedor del Globus de Cristall de gegant (a més del de la general i el d’eslàlom), no va voler prendre riscos excessius, i va ser sisè. Després de la cursa, una de les majors estrelles d’aquest esport va assegurar que “en dues setmanes anunciaré quina és la meva decisió definitiva”, ja que s’especula que aquesta podria ser la seva última temporada. A més, va afegir que “no em veig molts més anys lluitant a aquest nivell tan elevat”. Per la seva banda, el vencedor ahir, Alexis Pinturault, va destacar que “feia molt de temps que perseguia la victòria, estava molt a prop i per fi ho he aconseguit”.

Pista en excel·lents condicions

Tot i les altes temperatures, la pista Avet va estar ahir en excel·lents condicions. El traçat de Soldeu és un dels més tècnics i exigents del circuit mundial, i és dels pocs que permet disputar a la vegada un eslàlom i un gegant gràcies a la seva amplada. A més, enguany s’estrenava la plataforma esquiable que va permetre augmentar la distància de frenada.

Així, Marcel Hirscher va assegurar que “les condicions han estat per sobre de l’expectativa perquè no esperava que poguessin haver-hi condicions hivernals amb temps primaveral”, i va afegir que “l’organització és perfecta i m’agradaria poder disputar una cursa aquí a l’any". Per la seva banda, Alexis Pinturault va destacar que “la pista està molt bé i molt millor que a altres llocs”.

CLASSIFICACIÓ

CURSA ESLÀLOM FEMENÍ

1. Mikaela Shiffrin (Estats Units) 1’48”15

2. Wendy Holdener (Suïssa) a 0”07

3. Petra Vlhova (Eslovàquia) a 1”20

4. Anna Swenn Larsson (Suècia) a 1”58

5. Frida Hansdotter (Suècia) a 1”89

GENERAL ESLÀLOM FEMENÍ

1. Mikaela Shiffrin (Estats Units) 1160 pts

2. Petra Vlhova (Eslovàquia) 877 pts

3. Wendy Holdener (Suïssa) 681 pts

4. Anna Swenn Larsson (Suècia) 486 pts

5. Frida Hansdotter (Suècia) 479 pts

CURSA GEGANT MASCULÍ

1. Alexis Pinturault (França) 2’13”06

2. Marco Odermatt (Suïssa) a 0”44

3. Vincent Kreichmayr (Àustria) a 0”44

4. Kjetil Jansrud (Noruega) a 0”58

5. Christof Innerhoffer (Itàlia) a 0”70

GENERAL GEGANT MASCULÍ

1. Marcel Hirscher (Àustria) 680 pts

2. Henrik Kristoffersen (Noruega) 516 pts

3. Alexis Pinturault (França) 469 pts

4. Zan Kranjec (Eslovènia) 344 pts

5. Loic Meillard 313 pts

Mikaela Shiffrin segueix fent història a la Copa del Món

tracking