Reportatge

Un any per emmarcar

La selecció de futbol segueix el procés de millora i ha tancat el 2018 invicta a casa, i amb un total d’una victòria, sis empats i dues der­rotes en els nou partits que ha disputat enguany entre els duels amistosos i l’estrena a la Lliga de les Nacions de la UEFA.

Un any per emmarcarFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El combinat nacional absolut de futbol segueix millorant any rere any, ja no només pel que fa al marcador, que és on es demostra empíricament, sinó també en el joc i en les sensacions en tots els partits que disputa. L’any 2017 la selecció ja mostrava símptomes d’aquesta evolució, amb la victòria en partit amistós contra San Marino, i tornant a puntuar oficialment amb l’empat contra les Illes Fèroe, o amb l’espectacular triomf contra Hongria a l’Estadi Nacional. Aquest any ha estat el de la confirmació del bon moment dels tricolors.

En els nou partits que ha disputat enguany la selecció entre amistosos i els de la Lliga de les Nacions, els homes de Koldo Álvarez de Eulate han aconseguit un triomf, sis empats i dues derrotes. Uns números que poden semblar poc, però que són molt tenint en compte la realitat del país i la història del combinat nacional, que fins no fa gaire estava acostumada no només a perdre, sinó també a caure golejada partit rere partit. Aquest 2018, en canvi, la selecció ha aconseguit no sortir der­rotada en més partits dels que ha acabat perdent. A més, el combinat nacional va estar més d’un any sense perdre (del 10 d’octubre del 2017 al 13 d’octubre del 2018) i va establir un nou rècord amb 455 minuts sense encaixar cap gol.

Els tricolors van obrir l’any amb tres amistosos, el primer va acabar amb triomf contra Liechtenstein a Andalusia gràcies a una diana de Marc Rebés, mentre que contra Cap Verd a Portugal, i contra els Emirats Àrabs Units a Àustria, el resultat va ser d’empat a zero gols. A la primera Nations League de la història, la selecció va seguir millorant en l’aspecte competitiu i va començar el nou torneig amb l’empat sense gols a Letònia, i amb una nova igualada, a casa contra el Kazakhstan, gràcies al gol de Jordi Aláez. Les dues úniques derrotes de l’any van ser al setembre, amb el doble desplaçament a Geòrgia i el Kazakhstan. Per últim, al novembre, els de Koldo Álvarez de Eulate van aconseguir dos punts més amb l’1 a 1 contra Geòrgia amb diana de Cristian Martínez, i l’empat 0 a 0 contra Letònia en un duel en el qual la selecció va ser superior i en què hauria pogut guanyar el partit.

Pel seleccionador, Koldo Álvarez de Eulate, “el balanç que fem d’aquest any és força bo”, i afegeix que “vam aprofitar la setmana d’entrenaments que vam tenir al març a Andalusia per treballar moltes coses i hem estat capaços de donar-hi continuïtat al llarg de l’any”. D’aquest 2018, el tècnic destaca “la millora que hem tingut en l’àmbit competitiu, especialment a casa, on fins i tot hem estat capaços de remuntar, i hem intentat mimar més la pilota”, i sobre els resultats i el fet d’haver acabat l’any amb majoria de partits sense perdre, Koldo va assegurar que “és un cop positiu i important per a nosaltres, perquè ens ajuda i referma la feina que tothom està fent dintre del vestidor”.

UN 2019 AMB RIVALS IMPORTANTS

El 2019 serà un any de Preeuropeu i això vol dir que Andorra s’enfrontarà a rivals de nivell superior, com l’actual campiona del món, França, Islàndia o Turquia. El seleccionador va explicar que “volem trobar la manera d’ajuntar-nos tots abans del març per no perdre el que hem fet aquest any, i més perquè els jugadors creuen en això que estem fent”. Per últim, sobre com poden ajudar els partits de la Lliga de les Nacions quan toqui enfrontar-se a seleccions més grans, Koldo Álvarez de Eulate afirma que “ens han donat experiència i més armes per afrontar aquests partits”.

tracking