Ciclisme

'Sterrato' a la vista

La novena etapa de la Vuelta acabarà als Cortals d’Encamp i tindrà al camí de les Pardines el primer tram de terra de la història de la ronda espanyola

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diumenge 1 de setembre les carreteres d’Andorra acolliran el final de la novena etapa de la Vuelta a Espanya 2019 que acabarà als Cortals d’Encamp. Serà la tercera presència consecutiva de la ronda espanyola, i la principal novetat és que durant el recorregut pel Principat hi haurà el primer tram d’sterrato, o camí de terra, de la història de la cursa del país veí, amb un tram de quatre quilòmetres del camí de les Pardines.

La presentació d’aquesta etapa es va fer ahir a l’esglèsia de Sant Miquel d’Engolasters en un acte que va comptar amb la presència del Ministre de Turisme, Francesc Camp, els cònsols Majors d’Encamp i Escaldes-Engordany, Jordi Torres i Trini Marín, l’ex-ciclista Joaquim Purito Rodríguez, el president de la Federació Andorrana de Ciclisme, Gerard Riart, i el pilot resident de Moto GP, Aleix Espargaró. La sortida d’aquesta etapa es confirmarà demà, però Camp va explicar que els ciclistes pujaran la Comella i el port d’Engolasters –que s’estrena a la Vuelta– abans d’afrontar el tram de terra de les Pardines i empalmar-ho amb l’ascenció final als Cortals d’Encamp.

Un dels culpables d’aquesta etapa és Joaquín Purito Rodríguez, que va explicar com es va gestar la novetat d’incloure un tram de terra al recorregut. “La Vuelta volia fer alguna cosa interessant i vam venir amb Kiko Garcia [director tècnic de la cursa] a l’octubre i vam veure la possibilitat de passar per les Pardines”, va manifestar l’exciclista resident, i va afegir que “va encaixar força bé a l'organització, i crec que serà espectacular perquè és la primera vegada que fan un sterrato a la Vuelta a Espanya i tenim la sort que sigui aquí a Andorra”. A més, sobre el tram de terra de quatre quilòmetres, va assegurar que “es prepararà bé per als ciclistes, i des de la Vuelta posarem tres punts per als mecànics i podran passar-hi els cotxes per darrere”.

Des de Govern, Francesc Camp va destacar que “sabíem que alguns ciclistes feien el pas d’Engolasters als Cortals d’Encamp, i vam dir, per què no provar-ho?”. A més, el Ministre de Turisme es va mostrar satisfet de l’etapa: “estem contents perquè oferirem una cosa novedosa i diferent amb un desnivell important de més de 1.200 metres sumant els tres ports d’Andorra.” Per últim, Camp va declarar que “sent al final de la primera setmana, crec que en relació a l’audiència anirà molt bé per al coneixement d’Andorra i de l’oferta que tenim pel que fa a muntanyes perquè la Vuelta ha millorat en l’aspecte de filmació dels paisatges i tots els entorns de natura i culturals”.

Per últim, el president de la Federació Andorrana de Ciclisme, Gerard Riart, va manifestar que “al país tenim els millors ports del món i sempre s’ha de buscar alguna cosa més. Ara està de moda tot el que és l'sterrato, i fer aquesta zona amb les vistes d’Engolasters serà espectacular”. Sobre la contínua presència de curses professionals al país, va destacar que “per la federació és un plaer. Cada vegada tenim més federats i gent que practica el ciclisme, les carreteres s’estan adaptant, i estem sent un país de ciclisme”.

Vintena presència de La Vuelta

La del 2019 serà la 20a ocasió en què la Vuelta a Espanya visita Andorra. La primera vegada va ser al 1965 amb una etapa que va acabar a Andorra la Vella. Des de llavors, infinitat de combinacions, fins a la doble jornada de l’any passat que va tenir un final d’etapa a Naturlandia, i un final de festa amb l’etapa íntegra al Principat amb sis ports i final al Coll de la Gallina al Santuàri de Canòlich.

CONVERSES AMB L'ORGANITZACIÓ PER PORTAR EL TOUR DE FRANÇA L'ANY 2020, 2021 O 2022

El Ministre de Turisme va explicar al setembre durant l’última presència de la Vuelta al país que hi havia converses per portar el Tour de França al país al 2020. Ahir va manifestar que “sigui al 2020, 2021 o 2022, hi estem sempre a sobre, i confio que vingui un dels propers tres anys, però no ho puc assegurar perquè no tenim el sí definitiu d’ASO [empresa organitzadora] ni del Tour de França”. El Ministre va destacar que “estem parlant constantment amb el Cristian Proudhome [director del Tour], però ja veurem”, i va cloure que “la nostra voluntat és que escurçar el termini de 7 anys que va passar entre 2009 i 2016. Si es pot escurçar quatre o cinc anys ja seria un bon timming per a Andorra.

'Sterrato' a la vista

tracking