TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Reportatge

Andorra i el superclàssic

Gairebé un centenar d’aficionats argentins de Boca Júniors i River Plate que viuen al Principat es desplaçaran durant les properes hores amb autocar a Madrid per viure el partit de tornada de la final de la Copa Libertadores que es farà a l’estadi Santiago Bernabéu.

Andorra i el superclàssic

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’estadi Santiago Bernabéu de Madrid acollirà demà el que s’ha batejat com un dels partits més importants de la història del futbol, la tornada de la final de la Copa Libertadores entre River Plate i Boca Júniors, els dos equips de la ciutat de Buenos Aires. El superclàssic s’hauria d’haver celebrat al Monumental de River, però els incidents previs al matx (els aficionats van apedregar l’autocar de Boca) van fer que se suspengués el partit, i que la Confederació Sudamericana de Futbol ( Conmebol), decidís que el partit no es podia jugar a la República Argentina al·legant la falta de seguretat, i que el gran partit es disputaria a l’exterior.

Doha, Dubai o Barcelona van ser les ciutats amb què es va especular, però finalment es va escollir Madrid. Va ser com el premi de la Grossa de Nadal per als més de 250.000 argentins que viuen a Espanya, i de retruc per als que viuen al Principat, que passaven a tenir a només 620 quilòmetres i no pas a més de 10.000 el partit més important per a la història dels dos clubs.

Si es fa el símil amb el futbol, al Principat l’afició de Boca Júniors guanya per 1 a 0. Des de principi del 2017, Andorra compta amb una penya, o filial com diuen a Argentina, la Peña Pasión Xeneize Andorra, que a la vegada actúa com a filla de la penya de Barcelona, que és l’oficial. De River Plate, en canvi, no hi ha cap penya o associació constituida. Però, en aquest partit del superclàssic a Andorra el marcador està igualat, i les dues aficions han organitzat autobusos des del país cap a Madrid per veure la gran final.

De bosteros (els aficionats de Boca Júnior) en viatjaran 55, almenys de manera organitzada amb l’autocar de la Peña Pasión Xeneize Andorra i que marxarà del Principat a les 00.30 hores de demà. De fet, s’ha hagut d’endarrerir, segons explica la presidenta de la penya, Paola Farías, “perquè al març vam tenir un incident amb l’afició de River quan vam anar a Madrid a veure la selecció i ens han fet sortir més tard”. Farías és una des les afortunades amb entrada, tot i que entre rialles confessa que “no sé si podré veure el matx, estic embogida i aquest és el partit de les nostres vides”.

Pel que fa als aficionats de River Plate, en un primer moment no hi havia res organitzat. De fet, alguns aficionats millonarios havien demanat als seus rivals si podien anar amb ells a l’autocar, fet que es va acceptar en un primer moment. Però després l’ambient que es respirava en un grup de WhatsApp creat per a l’ocasió no va ser del tot sa, i es va decidir abortar aquesta idea. Aquí va ser on va aparèixer Josefina Tomás, que tot just fa dos mesos que és Andorra, i ha estat l’encarregada de gestionar el viatge dels aficionats de River Plate. “Vaig començar a reunir a amics que tinc per aquí per organitzar un autobus i de moment [ahir al vespre] en marxem 35 i sortirem cap a les cinc de la matinada”, explica Tomás, que també té entrada. Els nervis per aquest partit no entenen de colors, i igual que li passava a la seva rival de Boca, Tomás reconeix que “estic molt nerviosa. No m’ho puc creure, i espero que surti tot bé”. Per posar un exemple de la trascendència del partit de demà, explica que “serà una cosa històrica, i és una aventura que pretenc explicar algun dia als meus nets”.

Condemna als incidents

Tot i els molts aspectes futbolístics que les separen, tant Paola Farías com Josefina Tomás coincideixen a mostrar el seu rebuig pels actes que es van viure a Buenos Aires tot i que els hagi beneficiat i puguin veure en directe un partit com aquest. Tomàs remarca que “volem demostrar a Madrid que l’afició de River és molt més que el que es va veure l’altre dia, i és una llàstima que el partit s’hagi de jugar a fora”. En la mateixa línia, Farías clou que “és lamentable i injust i em fa molta llàstima el que va passar. No es just que el partit es jugui fora del nostre país”.

Andorra i el superclàssic

tracking