Irineu Esteve fa història a Lillehammer

Es converteix en el primer esquiador que entra al Top-30 en una prova de la Copa del Món

En la presentació de l’equip d’esquí de fons, tant Irineu Esteve com els seus entrenadors van deixar molt clar que aquesta temporada l’ambició tocava cotes màximes i que ho feia perquè els arguments per creure que es podia fer quelcom gran eren més que fonamentats. Doncs no ha calgut esperar gens per veure com aquelles paraules es tradueixen en fets. Ahir, Irineu Esteve va disputar a Lillehammer, Noruega, la que era la primera cursa de la Copa del Món d’enguany i ho va fer aconseguint una fita històrica en l’esquí de fons andorrà: es va convertir en el primer del país a classificar-se entre els trenta millors en una prova d’aquesta compe­tició.

La dimenció de l’actuació d’Esteve ja es prou notable amb aquest primer titular, però és que la carrera que va protagonitzar és de les que es recordaran molt de temps. No tan sols va acabar al Top-30, sinó que es va quedar a les portes de la vintena posició, amb un temps de 38’07’’2, va creuar la línia de meta en 21è lloc i a 1’33’’2 del vencedor de la prova, el noruec Sjur Roethe, que va aturar el rellotge amb un ex­cel·lent 36’34’’0.

Amb aquest resultat, Irineu Esteve va demostrar que és un gran especialista en les curses de distància, ja que la d’ahir era la prova de 15 quilòmetres patinador. La primera cita d’aquesta Copa del Món es va obrir divendres amb la disputa de la cursa en modalitat esprint i es tanca demà amb una nova cursa de resistència. En aquest cas, els mateixos 15 quilòmetres d’ahir es disputaran en la disciplina de persecució. En qualsevol cas, l’esquí de fons andorrà està d’enhorabona i ho està gràcies a qui, per mèrits propis i evidents, ha estat recentment escollit millor esportista d’hivern del país la temporada passada. De fet, si tot continua com ha començat, Irineu Esteve està demostrant que la seva candidatura a repetir el premi l’any vinent és més que ferma, la història ho confirma.

Tot i que l’equip d’esquí de fons del Principat podria donar la matrícula d’honor al cap de setmana amb la marca del fondista d’ahir, la seva companya Carola Vila no va voler ser menys i va protagonitzar una altra gran actuació. En el marc de la segona cursa FIS del curs, l’andorrana es va quedar a les portes del primer lloc a Santa Caterina, Itàlia. Va acabar segona a la cursa dels 5 quilòmetres FIS en categoria júnior, en completar el recorregut amb un total de 13’49’’4. El punt amarg al bon resultat el va posar el fet que Vila va creuar la línia de meta a tan sols 29,8 segons de la vencedora de la jornada, l’esquiadora polonesa Izabela Marcisz, que va parar el cronòmetre a 13’19”6. El podi el va completar la seva compatriota Eliza Rucka, que no va poder amb Carola Vila tot i intentar-ho fins a l’últim alè. La diferència entre totes dues al final de la prova va ser de 3 segons.

De la seva banda, la jove fondista Ona Ferrando va finalitzar en la 37a posició, amb un temps de 15’44’’2, a més de dos minuts de la guanyadora. A la cursa hi van participar un total de 68 cor­redores. Avui es disputen els 7,5 quilòmetres clàssics.