Curses de muntanya

Total domini africà en el Campionat del Món de Canillo

Els atletes d’aquest continent van mostrar una superioritat majúscula en les dues categories, júnior i sènior, i ambdós sexes

La superioritat africana, del tot esperada i demostrada, va quedar ahir palesa en la prova andorrana de la 34a edició del Campionat del Món de Curses de Muntanya de la IAAF, la Federació Internacional d’Atletisme. 311 atletes de 39 països amb els atletes d’Uganda exposant les seves virtuts, la seva fortalesa i el seu domini físic. Guanyadors del campionat per equips en totes les categories, excepte en dones sènior, on el privilegi se l’ha endut Kenya.

El vencedor en la categoria sènior masculí, 12 quilòmetres amb 1.000 metres de desnivell positiu, va ser Robert Chemonges, que va entrar amb el seu compatriota, Joel Ayeko, gairebé de la mà, amb només un segon de diferència (55’37”). Chemonges, molt feliç, va explicar que “ha estat una cursa dura, feia molta calor, però estic molt content d’haver aconseguit la victòria”. Va completar el podi el també ugandès Victor Kiplangat amb un temps de 55’54”. El millor andorrà de la categoria va ser David Méndez, 74è, amb un crono d’1 h 08’51”. Jordi Royo en el lloc 79, Joan Turné en el 85 i Julio Rodríguez en el 98, van ser la resta d’andorrans que van acabar la prova.

En categoria femenina, la kenyana Lucy Mirigi va córrer amb molta autoritat i va apuntar-se un triomf que li permetia, de retruc, fer el seu millor temps (1 h 04’55”). L’atleta africana va comentar que “m’he sentit forta des del principi i he pogut empènyer fort des de davant”. “Estic molt contenta per guanyar, i més en un lloc tan bonic com Andorra”, va afegir. Imma Parrilla va ser la millor representant andorrana, amb un 56è lloc i completant la prova en 1 h 22’36”. Parrilla venia de patir alguns problemes físics, però malgrat tot, va poder competir. “No les tenia totes per les molèsties que venia patint al bessó, però he anat de menys a més i l’última pujada he tirat de cor per tota la gent que m’animava i estic molt feliç i agraïda”, va reconèixer. Anna Artal en el lloc 65, Mireia Molins en el 72 i Sònia Carrillo, 75a, van completar l’actuació andorrana. En categoria júnior, els germans ugandesos, Risper (41’19”) i Dan Chebet (35’49”), es van apuntar el triomf masculí i femení, respectivament. Nahuel Carabaña va ser 55è, a 11’38”del gua-nyador, i Andrea Sinfreu, 48a, a 13’52” de la guanyadora.

El director de la cursa, Carles Font, es va mostrar satisfet amb la participació dels atletes andor­rans. “Tots han baixat els seus temps, i tot i estar molt lluny d’altres països, han sabut competir molt bé.”

VALORACIÓ POSITIVA

El retorn que ha tingut per al país i per Canillo la prova del Campionat del Món ha estat força important, segons va comentar el cònsol menor de la parròquia, David Palmitjavila. “El repte que teníem era notable, per acumulació d’esdeveniments, i era una prova també per a nosaltres”, va indicar. Palmitjavila va afirmar que la prova “ha desestacionalitzat les ocupacions hoteleres i ha projectat Canillo, Andorra i Grandvalira a 38 països, molts dels quals no ens coneixien”. La d’ahir va ser la primera vegada que Andorra acollia una prova del Campionat del Món i el president de la Federació Andorrana d’Atletisme, Bernat Vilella, va reconèixer que “teníem bones expectatives, però les hem superat”. Vilella, però, no es va mullar pel que fa a la continuïtat d’Andorra al calendari del Campionat del Món Internacional. “És una opció i ens agradaria molt, però encara no ens ho hem plantejat.” El president de la World Mountains Running Associations, Jonathan Wyatt, va comentar que l’experiència andorrana havia estat “molt positiva, amb bon temps i bells paisatges per a tots els atletes i seguidors de les muntanyes”.