Lliga de les Nacions

D'alegria en alegria

Andorra torna a sumar un empat, aquesta vegada amb un gol d’or de Jordi Aláez, que serveix per allargar el gran moment de dolçor (1-1)

Celebració Andiorra vs Kazakhstan

De punt en punt, i d’alegria en alegria. La selecció andorrana ja no és el que era, ho continua demostrant partit rere partit i s’està acostumant a puntuar i a no resignar-se a perdre. El 2018 està sent immaculat per a la tricolor, que encara no sap el que és la derrota, una cosa que només cinc altres seleccions de tot Europa poden dir, i acumula cinc partits sense perdre, un altre nou rècord per a aquest equip.

Ahir, en el segon partit de la Lliga de les Nacions contra Kazakhstan i el primer a l’Estadi Nacional, el combinat dirigit per Koldo Álvarez de Eulate va tornar a assaborir la particular glòria de l’empat amb el mèrit afegit de veure’s per darrere en el marcador quan quedaven cinc minuts per acabar el matx. Va ser el quart duel de la tricolor d’aquest any que acabava amb el marcador igualat i el segon de manera consecutiva. I tot aquest treball també es va veure reflectit en xifres perquè Andorra va passar a ser segona del grup D1 amb 2 punts després que Geòrgia, líder destacada, derrotés Letònia per 1 a 0 diumenge.

Tot plegat, però, va costar més del que realment ningú es pot arribar a imaginar. El Kazakhstan va tenir el control del joc durant gairebé tot el matx i a mesura que anaven passant els minuts, el gol visitant s’ensumava més. Andorra va aguantar tota la primera part, però al 68 ja no va poder més. Va dir prou no només a l’empat en el marcador, sinó prou a una ratxa impressionant de 455 minuts sense encaixar gol, des del partit contra Letònia en l’anterior fase de classificació. Yuri Logvinenko va saltar més que ningú en una centrada de córner i de cap va apropar el que semblava el final a un 2018 immaculat.

Perquè aleshores, tot feia pensar que la ratxa d’imbatibilitat s’acabaria i l’equip nacional baixaria del núvol en el qual està pujat en tot aquest temps de glòria. Els del Principat no havien arribat a tenir cap aproximació suficientment bona a la porteria del Kazkhstan en cap moment i feia semblar gairebé impossible el que va acabar passant. Però ja s’ha dit que la selecció ha canviat i ara tampoc es rendeix per molt que vagi per darrere en el marcador. Jordi Aláez es va vestir d’heroi aquesta vegada. Va aprofitar una errada molt greu del capità Kazakh, Dmitri Shomko, que es va equivocar refusant una pilota i li va deixar als peus del davanter andorrà, que sol davant del porter va posar fi a una ratxa de 440 minuts sense gol tricolor.

Era una diana d’or que situava de nou l’empat quan ja era el minut 86. Andorra va saber aguantar en la recta final i fins i tot va creure alguns segons en donar la campanada amb una rematada de Cristian des de fora de l’àrea, que va anar ajustada al pal. Finalment, però, l’empat a un va lluir en el marcador i afició i jugadors van tornar a celebrar tots junts el que està sent una època daurada per a Andorra, que de ben segur, no es valorarà com cal fins que tot això s’acabi, o fins que hagi passat el temps. De moment, a gaudir de les alegries.

“El punt ens sap molt bé”

El seleccionador nacional, Koldo Álvarez de Eulate, va mostrar la seva satisfacció després de l’empat d’Andorra contra Kazakhstan, però també va seguir mostrant ambició: “el punt ens sap molt bé, ens agrada puntuar, però no ens sap a una victòria”. Pel que fa al desenvolupament del matx, el tècnic va manifestar que “el duel ha estat com pensàvem, amb el Kazakhstan tenint la pilota, i ens ha costat molt defensivament”, per últim va afegir que “hem estat molt competitius, i és veritat que l’expulsió ens ha ajudat, però al tram final del partit hauria pogut passar qualsevol cosa”.

Amb el d’ahir, els tricolors ja sumen cinc partits sense perdre, un aspecte que el tècnic també va valorar. Koldo va expressar que “el partit d’avui [ahir] allarga una ratxa en què seguim fent coses molt ben fetes i així hem de seguir”, i va afegir que “hem demostrat que si fem moltes coses ben fetes, som competitius. Sabem patir, competir, i també sabem puntuar”. Però més enllà de la gran ratxa de resultats, el tècnic va assegurar que “és un orgull fer coses com les que estem fent, i sobretot és un gustazo veure que les coses que treballem als entrenaments, després es reflecteixen sobre el terreny de joc”.

Koldo va desfer-se en elogis cap als seus jugadors i va manifestar que “hem de felicitar-los perquè és emocionant veure com es deixen l’ànima i defensen aquesta samarreta”. A més, el seleccionador també va voler destacar la feina del cos tècnic, i va declarar que “estic molt content per tots, per com ajuden a millorar, i com ajuden amb la feina”.

Per últim, el tècnic també va fer una valoració del format de la Lliga de les Nacions: “a nosaltres competir ens agrada. Crec que aquest torneig és un encert de la UEFA perquè ajuda a créixer els equips petits, a més, no oblidem que donarà accés a l’Eurocopa a una de les 16 seleccions amb pitjor rànquing”.